Kritikus időszakot él a Real Madrid, de ez nem lesz újdonság senki számára. Real fanokként nem egyszer fordult elő, hogy több ponton erősen akadozott a gépezet. Ezúttal is homokszemek kerültek bele: a rengeteg sérült, a káoszra hasonlító játék, ami nagyban nélkülözi az elképzelést, szervezettséget. Ilyen körülmények között kerül megrendezésre a Real Madrid-Real Sociedad párharc, amely talán sorsfordító vagy azt eldöntő mérkőzésnek ígérkezik. Vereség esetén tovább gurulhatunk a lejtőn, de egy győzelemmel megállhat a tendencia. Így aztán nem csak a három pont a tét, hanem talán a bajnoki cím is terítékre kerülhet. Márpedig a legtöbb szurkoló ezúttal a LaLigát favorizálja. "Ennek a csapatnak bajnokságot kell nyernie!" Ami nem csoda, mivel BL-t az elmúlt 3 évben 2-szer is nyertünk, de spanyol bajnokságot utoljára Mourinho idején, '12-ben sikerült elhódítani. Beharangozó következik.

 

"Teher alatt nő a pálma" - szokták mondani, és most aztán van teher a csapaton és edzőjén. ZZ azt a döntést hozta kupával kapcsolatban, hogy nem pihentetünk senkit és megpróbáljuk kivívni a továbbjutást, ami tekintve a körülményeket, nagyon súlyos hiba volt szerintem. A kérdés csupán az, hogy mennyire fog visszaütni ez a csapaton. Egészen más lett volna a helyzet, ha nagy nehézségek árán, de kiharcoljuk a továbbjutást, mert ebben az esetben az öröm, a pozitív eredmény jótékonyan hatott volna a gárdára. Feledtette volna a nehézségeket, a fáradtságot és még keményebb munkára sarkall. De nem így lett. Ezért aztán itt állunk fáradtan, rossz passzban, és Zidane-on a feladat, hogy összekapja a srácokat. Ha mentálisan erős csapatot kovácsolt össze, akkor nem kérdés, hogy kinek kell győznie. Ugyanakkor itt jön a képbe a taktikai problémák, amiket már hónapok óta, szajkózunk, de mindeddig nem igazán volt releváns. Hiszen hajlamosak vagyunk elnézni a hibákat, ha közben jönnek az eredmények. Most viszont hibádzik a képlet, úgyhogy előtérbe kerültek a gondok. Ördögi spirál lehet ez, mert véleményem szerint novemberben-decemberben még nem volt ilyen súlyos a helyzet, de azóta, mintha még több probléma adódott volna a játékkal. Talán olyan ez, hogy egyre több hibát vétenek a nehézségek miatt és olyan tendencia indul el, amiben minden szétesik, az sem megy, ami korábban kisujjból.

Nem tudni pontosan, hogy minek köszönhető az elemi hibák tömkelege, talán a fenti ok, de lehet Zidane változtatásai, kísérletezései okozták. Nem látunk bele, így megítélni sem tudjuk. Az mindenesetre bizton állítható, hogy érdekes mérkőzés lesz. Éppen ezért elmaradhatatlan a két csapat körképe.

"Nagyító alatt"

A Real Madrid sajtótájékoztatóján nem sok mindenre derült fény, bár ez már nem meglepő. Ugyan szűkössé váltak a lehetőségek a sok lábadozó miatt, de még így is jelentős erők állnak francia mesterünk rendelkezésére. Ramost említenem se kell, viszont Coentraót annál inkább. A portugál védőben én bízok, bár roppant sérülékeny, de játéktudásával sose volt baj, úgyhogy számítok rá, hogy fokozatosan, de bekerül a csapatba. Egy sorral feljebb pedig Kroos mellett Kovacic lehet a húzóember, illetve ISCO! A spanyol számomra már sokszor megmutatta, hogy kiváló játékos, ezért most is hatalmas szükség lesz, hogy nyakába vegye a csapatot és karmesterhez illően játsszon. Végül a támadókról is néhány szót. Talán itt vagyunk a legerősebbek jelenleg. Bár CR és Benzema nem produkál valami fényesen és ellentétben Zidane nyilatkozatával, nem futnak jó szezont, de mindkettőben benne van, hogy bármikor góllal/gólokkal segítik a csapatot. Mindketten mesterien értenek ahhoz, hogy pocsék meccsen is betaláljanak. Valamint azt sem szabad elfelejteni, hogy a keret tagja még Morata, Lucas és Mariano, akikben szintén ott a veszély. A kérdés csupán annyi, hogy melyikük tudja megmutatni és kihozni a legjobbat?

Ami pedig a Sociedadot illeti, nagy lehetőség előtt áll, mivel mindhárom nagy döcög, ezért most vagy soha alapon elcsíphetik a dobogót is akár. Jelenleg az 5. helyen állnak, de egy győzelemmel már meg is előzhetik a Ticót, és talán a Barca sincs lőtávolon kívül (6 pont a lemaradás). A sevilla már megmutatta, hogy képes kiemelkedő teljesítményre, nem véletlen, hogy a második helyen tanyáznak. Ugyan nincsen tele világklasszissal, de azért van négy ex-Realos, Illarramendi, Granero, Canales és Willian, akik minden bizonnyal - tartva a hagyományokat - mindent bele fognak adni. Szervezett, kellemetlen csapat benyomását keltik, így aztán komolyan meggyűlhet a bajunk velük. Pláne, hogy a Real eléggé bajban van, ha szervezett csapattal találja magát szembe.

Egyelőre még sok a kérdés, amit mi sem tudunk megválaszolni, de éppen ezért lesz érdemes leülni este, 20:45-kor és megnézni az összecsapást. Minden azon fog múlni, hogy a Soci mennyire érezte meg a vérszagot, illetve, hogy a királyi gárda melyik arcát fogja mutatni. Hala Madrid!

TV: Sport 1.