Tegnap este a kommentfolyamban újabb remek téma került elő, méghozzá Asensio eredeti, természetes posztja. Bár nálunk Zidane a legtöbbször szélre vezényli, eddigi pályafutása alapján nem szélső. Erre kikerestem a tavalyi és tavalyelőtti mérkőzéseit, azokon milyen pozícióban játszott, ha a kezdőben kapott helyet. Ezen számhalmazok alapján Attacking Midfielderként játszott a legtöbbször, illetve kevesebbszer, de valóban játszott jobbszélsőként és balszélsőként is. Norma szerint pedig Asensio winger (azaz szélső). A kommentem után chatben azt írtam Normának, hogy…

 

JOSE: Most jól megmondtam neked!!!

NORMA: Nem győztél meg.

Nem azt mondom, hogy nem támadó középpályás, hanem azt hogy mindenki tényként kezeli azt, hogy ő nem winger. De ezt egyáltalán nem érzem egy megalapozott véleménynek.

JOSE: A "nem az a természetes posztja" és a "nem winger" nem ugyanazt jelenti.

Egyértelmű, hogy a támadóharmadban bárhol tud játszani.

NORMA: Én támadó középpályásként kezelem, ami nálam lehet közép, jobb vagy bal oldali.

A szélső támadó középpályásokra helytelenül bár, de rásütik a winger jelzőt.

Plusz keverik még a wingereket a szélső középpályásokkal, ami megint csak egy harmadik dolog.

JOSE: Mi a különbség a winger és a szélső támadó középpályás között?

NORMA: Winger egy szélső csatár, akinek a feladata a gólszerzés elsődlegesen. A szélső támadó középpályás pedig gólhelyzetet alakit ki.

JOSE: És a tükörszélső?

NORMA: Neymar winger, Asensio _ilyen_ értelemben nem winger, de nálunk szélső középpályást játszik. A tükörszélső csak annyi, hogy jobb lábas baloldalon, bal lábas jobboldalon játszik.

Az lehet wingeren belül és szélső tkp-on belül is. Angolban ugye a winger kollektív jelző.

JOSE: A pályán a tükörszélső könnyebben szerez gólt, mint a sima szélső, akinek a lábára igazából a beadás jön ki jól.

NORMA: Ez igaz. De tükörszélső lehet szélső középpályás is, és winger is.

JOSE: Neymar mi lenne a jobb oldalon?

NORMA: Mi az hogy mi lenne? Lehetne winger vagy jobb-tkp is. Csak szar lenne.

JOSE: Időt kérek, nem akarok elhamarkodottan válaszolni.
 

(Jose nem értette ekkor, hogy mégis min akadt ki Norma, ha eddig minden kérdésére azt válaszolta utóbbi, amit Józsi is válaszolt volna… Tehát valahol máshol lesz a megoldás, ehhez kellett idő, hogy átgondoljam, mint Miss Marple.)

JOSE: Tudsz olyan bal vagy jobb lábas wingert mondani, aki a bal vagy a jobb oldalon játszik és a gólszerzés az elsődleges feladata?

NORMA: Nem, mert azok többnyire fél sorral hátrébb játszanak. De azt is vegyük figyelembe, hogy a tükörszélsők egy viszonylag új "projekt" és a 4-3-3 is most éli az aranykorszakát. A kettő egybeesése pedig nem véletlen.

En nem innen közelíteném meg a dolgokat. A tükörszélső nem egy poszt, hanem sokkal inkább egy szerepkör - bar ez sem a legjobb jelző rá. Az egy tulajdonság.

JOSE: Nekem a winger = támadó szélső (aki nem a középpályások vonalában játszanak), ezek közül pedig a tükörszélső tud könnyebben gólt szerezni, mert lövő lábra tud cselezni, egyben a védője gyengébb lábára, a sima szélsőknek pedig a helyzetek kialakítása az elsődleges feladatuk, de természetesen mindkettő élhet mindkét lehetőséggel.

NORMA: Igen, én is ezt állítom.

De a winger angolban szélsőt jelent, ami egy kollektív jelző a szélen játszó játékosokra.

A winger, amire te is gondolsz, magyarban a támadó szélső.

JOSE: A középpályásoknál a szélső középpályásokat nem wide midfieldernek hívják? Vagy left és right midfieldernek?

NORMA: Winger: fullback, wingback, side midfielder, side attacking midfielder és (attacking) winger

Vagy wide midfielder, igen.

Magyarban a szélsők: szélső hátvéd, wingback (magyar megfelelő??? – szárnyvédő-Jose), szélső középpályás, szélső támadó középpályás és szélső támadó.

JOSE: A FIFA játékban ezek jól elkülönülnek. Lwb, rwb, lb, rb, lm, rm, rw, lw.

NORMA: Csak nem használjak a magyarban a szélső támadó elnevezést hanem wingernek hívjak

És van a LAM (Left Attacking Midfielder – Jose) és RAM (Right Attacking Midfielder - Jose). És ez okozza a zavart az emberekben. A wingert nem úgy értik, mint szélső támadót, hanem mint szélsőt. Márpedig Asensio szélsőt játszik. Tehát nem lehet azt mondani, hogy fals az az állítás, hogy Asensio is winger.

JOSE: Igen, de ők már nem wingerek.

NORMA: Miért nem?

JOSE: A LAM, RAM inkább a halfspace területen jelenik meg, mint az oldalvonalak mellett. Iniesta LAM szerintem. Ahogy Zidane is az volt leginkább a Realban. Szóval, ha neveket rakunk hozzá, akkor Iniesta LAM, Neymar LW (Left Wing – Jose).

NORMA: Rendben, meggyőztél. Asensio LAM, ergo nem winger.

JOSE: Várj, ez túl egyszerű. Ki vagy és hol van Norma?

NORMA: Én is meglepődtem, de nem tudok ez ellen felhozni semmit.

JOSE: Cazorla és Walcott itt LAM és RAM, bár az a futóbolond inkább semmi. Következő kép: 

Left inside forward winger szerintem ugyanaz, mint a LAM.

Szóval arra akartam kilyukadni, hogy az is lehet, ugyanarra gondolunk, csak mást értünk a jelzéseken.

NORMA: A jelzéseket értem és ugyanarra gondoltunk. De nekem a LAM és RAM szélsőkent volt elkönyvelve. Ami lehet, csak egy rossz beidegződés. Mert bár még mindig inkább szélsőként neveznem meg őket, az érvek nem ezt támasztják alá.

JOSE: Boldogan alszom el!

NORMA: Menj fel blogra és frissíts. Keresd meg a kommentemet.

(Ami ekkor így nézett ki: „Ha kíváncsiak vagytok arra, José miként győzött meg, érvekkel (és nem holmi számokkal) alátámasztva, akkor nézzetek rá szép szemekkel, hátha megostorozza Rajesh-t, hogy dobja ki villámposztnak. Nem sok ilyen lehetőség adódik. :D”)

Csak nekem fura, hogy fel lehet állni 4-2-3-1-ben szélsők nélkül. (Illetve nem, mert ott vannak a szélső hátvédek, de érted…)

De ha belegondolok, akkor tényleg, mert Asensioval a baloson az történne, hogy ő befele húzna, a szélt pedig Marcelo játszana be. Kroos meg kisodródna biztosítani a vonal mellé. Megoldható, tényleg.

JOSE: Mondok furábbat, azt, ami az első képen van, vagy ami a Zidane-Figo párosnál volt: bal oldalon egy igazi Tízes irányító, jobb oldalon egy igazi támadó szélső.

Az milyen amorf. (ZZ LAM pozícióban, Figo RW pozícióban – Jose)

Ezért élt annyira Roberto Carlos a baloson. Zidane nem az oldalvonal felé játszott, míg Figo igen.

NORMA: En sokat fifázok és nekem a mániám volt, hogy egy formációnak szimmetrikusnak kell lennie. Pont. És ezt átvettem a fifából. Pedig hülyeség. Sose az a jó, ha szimmetrikus az alakzat. Ma már ezt vallom. Nem is igazan lehetséges.

JOSE: Nem bizony. A védekezésbe való visszaváltást könnyíti az aszimmetrikus alakzat.

Eddig tartott az adott téma átbeszélése, így eddig tart ez a poszt is. Ha legalább egyszer felszisszentetek bárhol az olvasásban, hogy „az nem is úgy van!”, akkor osszátok meg a bejegyzést, írjátok meg a Ti igazatokat. Köszönjük a figyelmet!