A beharangozó megírása előtt még adtam némi esélyt annak, hogy egy jó meccset láthatunk, az összeszorított fogú ígéretek és pozitív nyilatkozatok az ellenfelünk részéről sajnos csak a show kötelező elemeiként funkcionáltak a valóságban. Már a kezdő 11 publikálásakor nyilvánvalóvá tette a Pool, hogy milyen várakozásai vannak ezzel a Bajnokok Ligája találkozóval, és mit hajlandó tenni azért, hogy futballra emlékeztető jelenetek is legyenek. Nos, nem sokat. Ahogy a beharangozóban már utaltam rá, számunkra is elérkezhet egy kevésbé koncentrált szakasz, s egy erősen feledhető mérkőzést láthatott a zsűri.

Amikor megláttam, hogy a hétvégéhez képes hét (érted, 7!) helyen változtatott a Liverpool, hogy Sturridge, Gerrard és Balotelli sincs a kezdőben, akkor világossá vált, hogy Brendan Rodgers beleszart a meccsbe feladta ezt a találkozót. Lehet őt korholni, de valójában mi a vihart csinálhatott volna?  Most küldje fel a legjobb csapatát, szakítsa meg a fiúkat, hogy hátha kiadja a sors egy döntetlenre? És akkor beljebb van? Nincs. Így is, úgy is a Bazellel kell lemeccselni a továbbjutás kérdését. Inkább úgy döntött, hogy a hétvégi bajnokira koncentrál, és megpróbálják inkább a Chelsea-t megszorongatni. Bár nem vagyok edző, de valószínűleg én is így cselekedtem volna!

Nálunk viszont Illara és Khedira sérülése miatt az "egyik" gála 11-ünk lépett pályára, Valójában, ha mindenki egészséges, akkor is csak Carvajal játszott volna Arbeloa helyén, ami nem egy égbe kiáltó változtatás.

A sportszergyártóknak minden meccs egy ünnep. Új cuccok sorozatban

Mit tehet ilyenkor a jobb csapat? Nehéz szituáció. Láttunk már olyat, hogy ha van kedve focizni, akkor úgy megcsapja az alibiző ellenfelet, hogy soha ne felejtse el - meg is érdemelték volna a vörösök. Az esély is megvolt rá, hisz a mérkőzés elején sorra alakítottunk ki helyzeteket, de volt egy ember, aki máshogy gondolta. Mignolet, a Pool kapusa (nem tudom, mit evett a meccs előtt, de tényleg írja fel valahova) komolyan vette feladatát, és a csapata is úgy döntött, rákényszeríti, hogy megmutassa tudása legjavát, mert úgy mentünk át a középpályájukon, mint Lázár Jani a kék villogós A6-ossal a belvároson, ha ebédelni siet.

A védelemben Skrtel és Kolo Touré nagyon hasznosan és nagy összpontosítással játszott (az megvan, hogy Skrtelnek védő létére, a meccs előtt 81 passzkísérlete volt a BL-ben, és mind (!) saját csapattárshoz ment?), s ha már ők sem segíthettek, megoldotta Mignolet. Cé 7-8 méteres lövése után az egykezes védését megnéztem vagy ötször, ha az mondom, hogy ihletett formában védett, nem túlzok. Ha a mérkőzés ebben a szakaszában gurítunk nekik 3-4 gólt, egy szót se szólhattak volna.

A csapatunk dicséretére legyen mondva, addig nem nyugodtunk, amíg be nem gyötörtük a vezető találatot. Marcelo (és ilyen is van!) mérnöki keresztlabdáját vágta a léc alá Benzema - a hosszú oldalon, az ötösről. Nagyjából ennyi kellett.

Hátul Varane ismét legszebb napjait idézte, és Ramos is elég koncentráltan védekezett. A meccs képét kiválóan jellemezte a félidei statisztika, miszerint a Poolnak nem volt kaput eltaláló lövése. Kicsit az egész úgy nézett ki, hogy a Pool az otthoni nagy zakó után, a felforgatott kezdőjével el akarta kerülni az újabb súlyos vereséget, a Real meg túl akart lenni az egészen. Ehhez a vezetés megvolt, szerintem még egy 1-1 se döntötte volna romba a az utóbbi találkozókon felépített nimbuszt, ennek megfelelően helyenként már a szenvedés nyomait láthattuk a második félidőben.

Hazai részről ennek két éllovasa volt. Az egyik Isco, aki képtelen volt felpörögni erre az estére, a másik pedig maga a vezér, Ronaldo. Rosszabbik szoftvere került rá, reklamált, megállt, integetett, vitázott, a csapattársainak is oda-odaszólt nem egyszer (néhányszor persze jogosan).

A végefelé már úgy forgatta a szemeit, mint Matolcsy György egy nem várt keresztkérdésre a kamatdöntés sajtótájékoztatóján. Az elején nem jöttek be a dolgai, utána meg rágörcsölt vagy szart az egészre. Nem ma döntötte meg/érte be a rekordot. Na, bumm. Majd a következő meccsen. Ha nem akarja is bepattan majd róla valami.

Ha már rekordok, gratuláljunk Casillasnak, aki 144 meccsel részvételi rekorder a BL-ben. (Xavi ma este beérheti, ha pályára lép.) Isco sokkal jobban játszik, ha valódi tét van, ha igazán számít a meccs. Ezen az estén annyit hibázott, mint a megelőző 4-5 meccsén együttvéve. Láthatóan nem tudta komolyan venni. Jó hír, hogy ez most mindenkinek nagyon feltűnt, tehát az utóbbi meccsek remek teljesítményét már alapból követeljük tőle! Feljebb raktuk neki a mércét.

Akit nálunk, a már említett Varane, és Ramos kettősén túl, ki lehet emelni, az Marcelo és Benzema. Marcelo három gólt is rúgathatott volna Benyával, és nem sokon múlt, hogy ez be is következzen. Sokat futott fel, jobbára vissza is ért. Beadásai kiváló ütemben érkeztek, és sokkal pontosabbak voltak, mint azt tőle megszokhattuk. Nem ívelgetni próbált, hanem a védők és a kapus közé félmagasan csavarta be a labdákat. Végre megmutatta neki valaki 15 év után? Mindegy, csak el ne felejtse! 

Volt egy érdekes jelenet is az első félidőben, amikor James Arbeloának készített le lövést. Ennek azért megvan a pszichológiája. :-) A kis kolumbiai még nagyon fiatal...

Jellemző Rodgers nyilatkozata a meccs után, miszerint dicsérte csapata bátorságát, fegyelmét, mondván a 0-1 nem is rossz eredmény abban a stadionban, ahol a meccsek 20-25 perc alatt eldőlnek, és a vendégek általában 4-5-6 góllal terhelve kullognak haza, és ahol a világ talán legjobb formájában játszó csapata van otthon. Az állítása, hogy egy pontot megérdemelt volna a Pool, erős túlzás. Kiemelte, hogy a saját kezükben van a döntés a csoportból való továbbjutás kérdésében, s meg fogják csinálni! Én is így gondolom.

Rio Ferdinand egy sportcsatorna szakértőjeként volt jelen

Visszautalva a beharangozóban megfogalmazott lehetséges visszaesésre, valami hasonlót láttunk, de ne feledjük, hogy megnyertük a meccset, és a továbbjutás ezzel garantált (nem is vártunk mást), továbbá, hogy a Pool annyira nem akart focizni, hogy ez átragadt ránk is. Mindenki a végét várta. Láttunk persze szép jeleneteket is, főleg az első félidőben megint volt pár támadás, ahol úgy folyt a labda, mint a legszebb meccseinken. A védekezést nem vettük félvállra, s ez a tény maga egy hatalmas dicséret! Kapott gól nélkül hoztuk le a meccset! Nem  érdemes semmiféle középtávú következtetést levonni. Megvolt. Lényeg a címben. Ennyi.

Cé 1 gólt igért, de most nem jött össze

A statisztikusoknak néhány adat: ez volt a 100. BL meccsünk a Bernabéuban, sorozatban a 10 BL győzelem otthon, és a 7. győztes meccs sorozatban (az idegenbeli eredményeket is figyelembe véve).

Kassaiék elnéztek pár dolgot, de kulcsszituációkban jól döntöttek, és összességében nem volt rossz a bíráskodás. Az nyilvánvaló, hogy nem a Reálnak fújtak.

Cé még Kassait lekönyökli, ha kell!

Feledhető meccs volt, de 3 pontot adtak érte, és oda-vissza verve a Liverpoolt, javítottunk az örökmérlegen. Ennyi pozitívuma azért feltétlenül volt. Jöhet a regeneráció, majd a Rayo a hétvégén.

Itt egy hangulatos video Karim góljáról, aki jól figyel, még a tiki-taka kifejezést is felfedezheti...:-)