A FIFA Klub világbajnokság az előd eseményekkel együtt 1960-ra vezethető vissza. Egészen 2004-ig a BEK és BL győztese csapott össze a Libertadores Kupa győztesével. Eddig mentek valamennyire rendben a dolgok, utána megpróbálták valahogy újjászervezni az eseményt több csapat részvételével, de igazán sosem tudta magának azt a súlyt kivívni, amit a FIFA szeretett volna.

Nehezen tudnánk jobban összeszedni a kupa történetét, mint ahogyan a Wikipédia megtette: "A FIFA-klubvilágbajnokság egy labdarúgó rendezvény 6 kontinens szövetségeinek a bajnok klubjai között, habár 2007 óta Óceánia bajnokának selejtező mérkőzést kell játszania a rendező ország klubbajnokával.

Az első versenyt 2000 januárjában tartották meg Brazíliában. A FIFA szándéka az volt, hogy a Világkupa (ismert még Toyota Kupaként is) helyébe lépjen a rendezvény, melyet Japánban, Tokióban rendeztek meg minden évben az európai és dél-amerikai bajnok részvételével. A kvalifikációs rendszer nem volt teljesen egyértelmű: bizonyos csapatok 1998-as, míg mások 1999-es eredmények jogán vehettek részt.

A torna nem volt népszerű Európában, de mindamellett a második kiírás helyszínének 2001-ben Spanyolországot jelölték meg 12 csapat részvételével. Ezt a kiírást törölték a FIFA marketingpartnerének, az ISL-nek az összeomlása miatt. Az esemény 2003-ban tervezték megtartani, de ez sikertelenül ért véget. A FIFA végül egyeztetett a csapatokkal és a Toyota Kupával, majd összevonta a két eseményt, az első klubvilágbajnokságot Japánban rendezték meg 2005. december 18-án.

Raúl zseniális gólja a Vasco Da Gama ellen

A 2011-ben és 2012-ben a torna rendezője Japán volt, 2013-ban és 2014-ben pedig Marokkó ad otthont az eseménynek."

A Klub vb utolsó hét évében hat alakalommal a BL győztes diadalmaskodott, 2012-ben a Corinthians tudta a Chelsea-t legyőzni.

A BL győztese a legjobb négy csapat küzdelmeinél kapcsolódik be, egyetlen győzelemmel máris a döntőbe kerül.  Így aztán ez a kupa pontosan két meccsel terheli meg a Real Madridot, ugyanis a harmadik helyért is játszanak - ezzel együtt reméljük, hogy a döntőben bizonyíthat a BL győztes.

A Cruz Azul koránt sem egy legyőzhetetlen alakulat. Nem túlzás azt állítani, hogy a CONCACAF Liga megnyerése nagy meglepetés volt részükről, 17 éve nem tudnak gyakorlatilag semmi érdemlegeset felmutatni. A Klub vb negyeddöntőjében még az ausztrál Western Sydney Wanderers csapatát is alig tudták legyűrni. Egy 89. perces 11-essel harcolták ki a hosszabbítást, majd a 9 emberrel pályán maradó Wandererst már bedarálták.

Hozzá kell tenni, hogy a meccs irreális körülmények között zajlott, az özönvíz-szerű esőzés miatt a pálya egyáltalán nem volt alkalmas a futballra. El is hozták Rabatból a meccseket Marrakesbe.

Luis Fernando Tena a Cruz Azul nyerő trénere. Az utolsó három bajnoki címet vele érte el a klub, igaz, ezek egyike sem friss trófea, utoljára 1997-ben tudtak a hazai pontvadászat élén végezni. Annak ellenére, hogy ma is ő dirigálja a kékeket, nem egy fergusoni hosszútávú megoldás a csapat számára, hanem latinos temperamentummal váltogatja klubjait, s sokadjára van a Cruz Azulnál - az új szezontól ismét.

Az edzőváltásra azért került sor, mert a Cruz Azul a mexikói Liga MX-ben csupán a 13. helyen végzett legutóbb egy +1-es gólkülönbséggel.

Ezzel együtt vannak remek játékosaik, akik figyelmet érdemelnek, itt van mindgyárt a kapusuk, a fiatal tehetség, Jesús Corona, aki Neymarék ellen nyert olimpiai bajnokságot Londonban.  A védelem oszlopa Francisco El Maza Rodríguez, aki a Stuttgartban és az Eindhovenben pallérozódott, s általában jól oldja meg a feladatát. Vannak időnként hajmeresztő megoldásai, néha úgy érzi, ő felel showért. Ennek csapata nem mindig örül. Valószínűleg a két szélső védő Fausto Pinto és Gerardo Flores is kezdő lesz, őket fogják keseríteni a támadó szekciónk tagjai. 

A középpályát a csapatkapitány Gerardo Torrado próbálja majd összefogni, ő a Cruz Azul Xabija, csak visszafogottabb kiadásban.

Magasan a legtehetségesebb játékosuknak van kikiáltva a 25 éves Marco Fabián, aki szintén London olimpiai bajnoka, és támadó középpályásként sok gondot okoz az ellenfeleknek. A Chivasból érkezett a Bayer München 2012-es ajánlatát visszautasítva. Olyan albertflóris stílusban képes a meccsek felét ellazázni (ezért kap is a szurkolóktól és a sajtótól), hogy aztán egy-két villanással eldöntse a meccseket. Minden bizonnyal ezerszer megbánta már, hogy nem jött Európába így ő lehet az egyik, aki próbál majd villantani valamit az európai játékos megfigyelőknek.

Vajon Chicharito szerepet fog kapni?

Figyelni kell majd az ecuadori szélsőre, Joao Rojasra, aki a Liga MX egyik kiemelkedő játékosa, gyors, technikás, de majd meglátjuk mire lesz elég Ramosék ellen.

Egyöntetű a vélemény, hogy csatárposzton a leggyengébb a Cruz Azul. Mariano Pavone, aki ugyan gólt szerzett a negyeddöntőben, az utóbbi időben a szurkolók kereszttüzében áll. Igazából, lassú, körülményes, és igen ritkán talál be. Beceneve, a Tank, de leginkább annak negatív tulajdonságai miatt. Nem sokkal jobb Mauro Formica sem minden harmadik meccsén eredményes csupán (11/33), ami azért nem egy félelmetes mutató.

Kell ez nekünk?

A Real Madridról most csak lényeget fogalmazzuk meg. Az előzetes nyilatkozatok alapján csaknem a gála 11-gyel fogunk kiállni. A csaknem azt jelenti, hogy James még maródi, és valószínűleg Illarra helyettesíti majd. A BBC játszani fog, és az utolsó edzésen látott gyakorlatok alapján Isco, Kroos, Marcelo, Ramos, Carvajal és Pepe is a kezdőben lehet. Ancelotti ismételten Casillasszal fog kezdeni.

Minden emberi számítás szerint többgólos, viszonylag sima győzelmet arathatunk, így látják a fogadóirodák is. Remélem a második félidőre eljöhet a pihentető cserék ideje, továbbá azt is, hogy a sérülések elkerülnek bennünket, és a szombati döntőre  minden játékosunk Ancelotti rendelkezésére áll majd.