Még akkor sem egy érdekfeszítő összecsapás ez, ha nekünk még lenne beleszólásunk a bajnoki harcba, de most nem nagyon tudnám meggyőzni azokat, akik az esti meccs helyett a Netflix and chillt választanák. Ha ez nem lenne elég, lassan de biztosan a sérültjeink is visszatérnek, ami kvázi azt jelenti, hogy Benzemán kívül gála kezdő lesz, hiába lenne érdekesebb nézni a csapat hajtósabbik felét. Pedig még az ázsiai piacnak se pucsítottak most be egy délutáni időponttal. Hajtás után beharangozunk.

A Las Palmas rég látott formában játszik. Utolsó 3 mérkőzésüket megnyerték, méghozzá kapott gól nélkül hozták le a meccseiket.  Önmagában már ez is szép eredmény tőlük, viszont az nagyot dob az ajánlólevelükön, hogy az előző fordulóban a Villarrealt sikerült verniük idegenben. Függetlenül attól, hogy ráfogható a tengeralattjárókra, hogy pihentettek pár kulcsjátékost az EL-re, ez akkor is szép teljesítmény a kanáriktól. Említésre méltó még, hogy a Barcelona csupán egy góllal verte őket idegenben.

Kicsit tovább dicsérve a hazaiakat, az elmúlt 4 mérkőzésükön mindig betaláltak, ami a leghosszabb ilyen sorozatuk ebben az idényben. Talán nem felelőtlenség kijelenteni, hogy a szezonban most vannak a legjobb formában. Ez mindenképpen jó jel, ha egy izgalmas találkozót szeretnénk látni, nem pedig egy letolt gatyával kiálló csapatot.

Fun fact: Ha kihúzzák kapott gól nélkül a mai mérkőzést, akkor egy 46 éves rekordot állíthatnak be. Nevezetesen az 1969/70-es szezonban volt utoljára 4 egymást követő kapott gól nélküli mérkőzésük az élvonalban.

Mindezek ellenére kár lenne becsapni magunkat, hogy van nekik itt keresnivalójuk. A mi csapatunk egész összeszedett és mondhatni jó formában játszik már mérkőzések óta. Benzemán kívül mindenki egészséges és bevetésre kész, úgyhogy nem sok minden mentheti meg a Las Palmas seggét ma este. Ennek ellenére, nem került még be a keretbe Kroos, James és Danilo sem technikai döntés miatt. Úgy tűnik Zidane nem követi Ancelotti által kikövezett utat és próbál rotálni. Nem akarom elkiabálni, de ha a kezdő is ennek fényében lesz kihirdetve, akkor egy jó útat választott Zidane.

Fun fact #2: A ligában nekünk van a legtöbb 16-on kívülről szerzett gólunk (11), míg a Las Palmas a Barca és a Villarreal 1-gyel büszkélkedhetnek csak.

Sajnálatos, hogy a szurkolói fórumok többségénél már nagyban uborkaszezon van, mert minden ostobaságot lehet olvasni holmi biszem-baszom rekordok döntögetéséről. Vagy a legnevetségesebb, hogy az átigazolási tilalom ellenére megegyeztünk már az afrikai és belga Neymarral, valamint Pogba és De Gea is nagy népszerűségnek örvend Pérez papánál. És aki aggódott volna, hogy a prezi idén is beleszól majd a nyári átigazolásoknál, megnyugodhat. A firkászok azt is tudni vélik, hogy Florentino szabad kezet ad Zidane-nak.

Pedig van pár érdekes dolog, amiről érdemes lenne beszélni. Itt van például Lucas vagy Casemiro esete. Két olyan játékos, akiknek sokkal többet kellene játszani, mint amennyi lehetőséget kapnak. Lucas mindössze 21 mérkőzésen játszott (La Liga + BL), de 22 helyzetet alakított ki a társainak, valamint 7 gólpasszt is kiosztott. Ezen túl az egyik legtöbbet futó játékos meccsről-meccsre. Nem túlzás kijelenteni, hogy a jelenléte nagyban befolyásolja a csapat játékát. Csak remélni tudom, hogy nem fogjuk elherdálni, mert az ilyen játékosokat általában nem szoktuk megbecsülni, pedig igazán tanulhatnánk a múltból. Nálam alapember lenne, legyen az Isco vagy James kárára.

Casemiro a másik olyan játékos, aki többnyire él a lehetőséggel, ha megkapja. Nem látványos a játéka és nem azt kell várni tőle, hogy megoldja a csapat hiányosságait a védelem előtt. Viszont nincs nagy csapat védekező középpályás nélkül! Soha nem is volt. Egyedül Madrid fehérebbik felében képzelik azt, hogy zongoracipelők nélkül is lehet sikeresnek lenni. Pénzügyileg mondjuk lehet is…

Számomra teljességgel felfoghatatlan az a gondolat, hogy nincs egyetlen középpályás sem a csapatban, akinek az elsődleges feladata a védekezés. Egy védekező középpályás teremti meg a lehetőséget, hogy a támadók és a középpályások szabadon támadhassanak, és ne kelljen nekik még pluszban arra figyelni, hogy fegyelmezetten helyezkedjenek arra az esetre, ha egy labdavesztés során vissza kell zárni egy kontratámadáshoz. Márpedig nálunk a támadások a szabadon mozgó egyéniségekre támaszkodnak. Ehhez viszont szükség van keresztbe mozgásokra, üres területekbe futásokra, ami azt eredményezi, hogy megnyílik a terület a kontratámadásokra. Ezt mi még azzal tetőzzük, hogy feltoljuk a szélső hátvédjeinket, hátrahagyva a két belső védőnket.

Egy védekező középpályás játszatása véleményem szerint sok problémát megoldana. Szükség van egy ütköző játékosra, aki elsősorban a védekezésre figyel. Emlékezzünk vissza Xabi apóra. Ugyan kora miatt igencsak lelassult, így a szerelésekre rendre későn érkezett, viszont a védelem megszervezésében óriási szerepet vállalt magára.

Kroos védekező középpályás posztján játszik. Ő az utolsó ember, ő az aki a biztos, alibi passzokra megy rá. Nem azért, mert nem akar, vagy nem tud kreatívabb lenni, hanem mert nem engedheti meg magának, hogy szabadon játszhasson. A baj az, hogy Toni nem az a fajta játékos. Nem lehet tőle ezt elvárni. Ha azt mondom, hogy a két legfontosabb eleme egy védekező középpályásnak a védelem segítése és/vagy megszervezése plusz a fizikum, hogy gyors legyen és tudjon ütközni, Kroos egyik kritériumot sem teljesíti. Nem véletlen, hogy eddigi pályafutása során mindig játszott mellette egy mezőnyben melós játékos. (pl.: Luiz Gustavo, Schweini, Khedira) Hányszor vertük már a fejünket az asztalba, hogy Kroos megint csak nem ért vissza a második hullámra, Kroos megint csak kocog hátrafele, miközben az ellenfél lerohanja a tehetetlen védőinket?

Kázmér jelenléte annyit jelent, hogy a támadó szellemű játékosaink nagyobb biztonsággal léphetnek előre és szabadabban játszhatnak. 

Nem azt állítom, hogy Casemiro a megoldás. Azt mondom, hogy egy védekező középpályás a megoldás bizonyos problémánkra. Viszont azt nem lehet elvitatni, hogy potenciálja megvan ahhoz, hogy ő lehessen a megoldás.

Több, mint 14 mérkőzésnyi játékperc Casemiro és Kroos között...

Tudom, hogy szinte lehetetlen kérés, de megnéznék egy olyan Real Madridot, ahol a szakmaiság az elsődleges, ahol létezik egy koncepció, ami köré építi fel a mindenkori edző a csapatot, ahol nincsenek bérelt helyek a kezdőben, hanem mindig a legjobb formában játszó játékos kap lehetőséget. De mivel ez teljességgel lehetetlen, legalább az ilyen meccseken, és a szezon hátralevő részében hadd lássuk azokat a játékosokat, akik futnak, hajtanak és küzdenek. Hisz nekünk már úgy is oly mindegy...

Várható kezdő: Navas; Carvajal, Varane, Ramos, Marcelo; Casemiro; Lucas, Modric, Isco, Bale; CR

Kezdés: 20:30, Sport1