A Real Madrid az első hivatalos mérkőzésére készül japán klubcsapat ellen, s hogy ez kellőképpen izgalmas legyen, arról a tét gondoskodik, ami a FIFA Klub Világbajnoki cím. A Kashima Antlers egyébként nagyjából az a csapat Japánban, ami a Real Spanyolországban. Igen nagy népszerűségnek örvend, és a legeredményesebb japán klubnak számít. Beharangozunk!

 

A japán csapat neve, amit hevenyészett fordításban Kashimai Agancsosoknak lehet transzformálni, nagyon jól magyarázható. A Kashima japánul nagyjából a „szarvasok városát” jelenti. Innen már egyszerű a nevet megfejteni.

A japán labdarúgás általában is brazil behatás alatt áll, sok játékos és edző megfordul a szigetországban, s ez különösen igaz a Kashimára. Még maga Zico is edzette ezt a klubbot pár évvel ezelőtt, s folyamatos a brazil konzultáció, rendszeresek a dél-amerikai edzőtáborok és a brazil szakmai áthallás teljesen egyértelmű.

A klubnak jelenleg összesen három idegenlégiósa van, a koreai Hwang, továbbá két brazil, Fabricio és Bueno. Az összes többi játékos japán. 1994 és 2015 között eltelt 21 évben mindössze két szezonban nem brazil edző irányította a csapatot. 2016-ban újra japán szakember áll a gárda élén, Masatada Ishii, akinek Zidane-éhoz hasonlatos a karrierje. 6 éven keresztül állt a klub alkalmazásában játékosként, és ez az első edzői megbízatása első osztályú klubcsapatban. 14 meccs alatt 11 győzelem, és 3 vereség alkotja a track rekordját, érdekes, hogy döntetlent még nem játszott vele a Kashima.

A stadionjuk 40.000-es, átlagosan 15-20.000 ember látogat ki meccsenként. Egyike volt a stadion a Japánban (is) megrendezett vb egyik helyszínének. Mivel a város maga is csak 60.000-es így nagyon ritkán kerül sor teltházra, ami bizonyos szempontból nem túl szívderítő. De a döntőt nem itt, hanem Yokohamában rendezik.

Ezzel együtt a Kashima a japán J League egyik legmeghatározóbb csapata. Bár előzményei Osakában 1947-re nyúlnak vissza, Kashimában 1975-ben kezdődött a története. Annak, aki nem túl járatos a japán futballban, érdemes tudni, hogy a Japán Futball Liga mellett, csupán 1993-tól létezik a profi J League, ahol a legmagasabb szintű futballt tolják. A Kashima 10-szert nyert itt, ami rekordnak számít, és ők az első klub, mely triplázni tudott otthon a bajnokság, a kupa és a liga kupa egyetlen esztendőben való megnyerésével. A klub vébére a házigazda bajnoka címén jutottak el, de selejtezőt kellett játszaniuk. Először az Auckland City-n kellett túljutniuk, majd jött az afrikai legjobb gárda, a Mamelodi Sundowns, s az elődöntőben a Libertadores Kupa győztese, az Atletico National. Az igazi meglepetés az utóbbi meccs volt, melyet Kassai Viktor vezetett. Egy pontrúgás után buta, de történelmi 11-est hozott össze az Atletico (videóbíró alapján fújta be Kassai - ezért történelmi), és utána akárhogy igyekeztek, nem sikerült egyenlíteniük. Az ilyenkor szokásos forgatókönyvek közül az valósult meg, hogy a meddő mezőnyfölényben és a kihagyott helyzetek szorításában elfáradtak a végére, és japánok berámoltak még két kontragólt. Jellemző, hogy a mérkőzés legjobbjának a japán kapust, Hitoshi Sohagatát választották.

Szóval a maga környezetében, a maga szintjén meghatározó csapatot alkot a Kashima, a kérdés az, hogy ez a szint a hazai közönség támogatása mellett milyen messzire lesz a Real Madridétól. Egyértelmű, hogy a spanyol királyiak a meccs esélyesei.

Zidane és a csapat nyilván szeretné megnyerni ezt a címet, de a bajnoki szezon kellős közepén és a téli szünet előtt meg tudom érteni, hogy minden nyilatkozat ellenére kb. a hátuk közepére kívánják ezt az egész japán (tor)túrát. Kíváncsi leszek, hogy a papíron egyértelműen gyengébb ellenfél ellen mennyire lesz motivált a csapat.

A sajtótájékoztatón így összegzett Zidane: „Általában dél-amerikai csapatok jutnak a döntőbe ezen a tornán. Az, hogy most nem így történt, csupán azt mutatja, hogy a torna keményebb lett, és más országok csapatai is képesek eljutni ide. Csak azért persze nem fogunk nyerni, mert mi vagyunk a Real Madrid. Mindig küzdeni tudást kell mutatnunk, és jól kell játszanunk. Minden egyes meccs egy csata, és meg kell mutatnod a világnak rajta, hogy te vagy a jobbik csapat.”(via Penamadridista.hu)

Jellemző, hogy azt is megkérdezték ZZ-tól, hogy nem tart-e a "szokásos" Klub VB utáni visszaeséstől, ami rendre sújtja a csapatokat. Burkoltan afelől érdeklődtek, hogy megéri-e ez az egész hercehurca, hogy két közepes képességű csapat ellen pályára lépjenek, miközben oda-vissza körberepülik a Földet.

A Real most a Bale nélküli gála kezdőjével fog felállni. Lehet fogadni a 4-3-3-ra, ahol Navas előtt Carvajal, Varane(Pepe), Ramos, Marcelo négyes próbálja majd állni a japánok időnként remélhetőleg felbukkanó rohamait. A középpályán Kroos és Modric mellett több opció is szóba jöhet, szerintem Zidane a támadóbb felállásra szavazva Iscóval kezd, és Casemiro nem biztos, hogy szerepet kap ezen a találkozón. Elől Cé és Benzema mellett valószínűleg ismét Lucas Vazquez játszhatja be a jobboldalt.

Ha a deffenzívebb 4-4-2 valósulna meg (kevés esélyét látom), akkor Lucas a padon kezd és Casemiróval egészülhet ki a középpálya.

Valószínű, hogy ha nem is buszozó, de alapvetően védekező felfogású Kashimával kell számolni, inkább a kontrákra helyezik majd a hangsúlyt. Ilyen esetekben a Real szempontjából fontos lesz majd a jó helyzetkihasználás, mert ez okozta az Atletico Nacional vesztét is. Úgy gondolom, nem lesz könnyű felpörögni a csapatnak erre a meccsre, és magam sem tudom, mi lenne jobb, ha hamar meglenne a vezetés, vagy, ha jobban meg kellene küzdeni érte. A korai vezetés után érdektelenségbe torkollhatna a meccs, viszont, ha nehezen jönne a vezetés, netán hátrányba kerülnénk, a türelmetlenség pontatlan befejezésekhez vezethet, és kapkodásba fordulhat a Real játéka. Ne feledjük, hogy egy hétre egy szállodába vannak kényszerítve a srácok, hideg is van, a táplálkozás és a mindennapok rutinja is szokatlan, a család távol, szóval az is benne van, hogy egy jó meccs lesz a feszültség feloldásának eredője. Ez lenne szurkolói szempontból is az optimális.

Jose most sem hagyhatja, hogy lankadjon a tudásszomjunk, íme a quíz:

Az biztos, hogy mindenki nagyon csalódott lenne, ha nem vinné haza a kupát a BL címvédő, de a sikerért még egyszer össze kell magát szedni a csapatnak a megérdemelt hosszabb pihenő előtt.

A meccsre vasárnap 11:30-kor kerül sor. (M4 Sport, élő)