Ahogy azt már egyik posztunk végén említettük, új szerzőtársa(ka)t keresünk csapatunkba. Ehhez pedig felkértük a jelentkezőket, hogy egy általuk választott témában írjanak nekünk/nektek egy posztot. A vendégposztok névtelenül fognak kikerülni, viszont a Ti segítségeteket is kérjük. Részletek a poszt végén. Innen átadjuk a szót az első jelöltnek.

 

Újra itt a nyár, átigazolásokkal tele a sportsajtó (ugye Mr. Mendes?), a De Gea pletykák szerencsére lenyugodtak, de van valamink, ami egész tavasszal téma volt, és ezt nyáron is folytatjuk. Mint láttuk az előző szezonban, a nagy meccseken a szezon nagy részében hígfosnak tűnő francia-algériai Karim kezdett, és a saját nevelésű Alvaro csak a padról beszállva tudott vagy nem tudott segíteni a csapaton, miközben a másik saját nevelésű, Mariano, a lelátón szelfizgethetett a szurkolókkal (pedig igazából ez Benzi igazi posztja).

Emiatt Morata úgy döntött, hogy jobban tetszene neki a MU/Chelsea/Milan kezdőcsapata és fizetési csekkje. Igazából mindkettő érthető. Ehhez jött még Aubameyang tavalyi nyilatkozata, miszerint ő csak a habfehér kedvéért hagyná el Dortmundot (azóta kevesebbet lehet erről hallani, mert a PSG is tudott akkora fizut ajánlani neki, hogy a piros-kék is kifehéredett), illetve egy 18 éves francia fiatalember berobbanása az európai futballelitbe. A következőkben erről a négy úriemberről lesz szó.

Azt vizsgáljuk meg, hogy ki mennyire illene Roni mellé, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint ő lesz az elsőszámú góllövőnk jövőre is. Még beszélhetnénk Borja Mayoralról, akit a klub kimentett a wolfsburgi Volkswagen gyártósor mellől, de ő, ha marad is a következő szezonra, nem hinném, hogy komolyabb szerepe lesz, mint idén Marianónak, illetve Bale-ről, de ő idén keveset játszott, főleg csatárként, szóval róluk szintén nem lesz szó a továbbiakban. 

Szegény Mariano még innen is kimaradt

Statisztikák nélkül – avagy a TV néző szurkoló

A cikknek ezen részét úgy írtam meg, hogy egy statisztikát sem néztem meg hozzá, hogy lássátok, hogy honnan indultam, mint egyszeri szurkoló. Kezdjük is Benzemával, aki talán a legmegosztóbb a négyük közül. 2009-ben érkezett, és az azóta eltelt röpke 8 év alatt nem sikerült meggyőznie a madridistatársadalmat arról, hogy ide való. Amikor legjobb formájában játszik (sajnos elég ritkán), akkor talán a legjobban illő csatár CR mellé. Kis területen képes megoldani nehéz szituációkat (ugye, matrac védelem?), képes megtartani a labdát, kiválóan lát a pályán és fejjel-lábbal képes gólokat szerezni; és ha az edző azzal fenyegeti, hogy előnytelen képeket tesz ki róla instára, akkor még a saját térfelére is visszajár néha. A legnagyobb hibája, hogy általában nem ilyen. Nála nem sok inkonzisztensebb játékost láttak a világ focipályái, és ami talán még nagyobb gond, hogyha nem megy neki, akkor nem is hajt. A Sevilla elleni bajnoki bukónál is ő vesztett a meccs végén labdát, ami nem jó, de megesik. Ami igazán idegesítő volt számomra, és bizonyára sok olvasó számára is, hogy utána nem futott, és próbálta meg szerelni vagy felrúgni a sevillait, hanem úgy kocogott vissza, mint megyei focista a falunap utáni meccsen.

Mentalitásában nem Real szintű játékos, de róla tudjuk, hogy nem fogjuk eladni, mert ZZ és CR is elvannak vele, a tehetsége és képességei alapján érthető okokból. Morata ellenben távozni fog (70-90 millió között fizet érte állítólag Mou, ami számunkra az évtized eladása lesz; jó látni, hogy végre mi is lehúzunk másokat). Morata számomra mindig egy fura figura volt. Rúgott kettőt ellenünk a Juvéban, de azon kívül nagy meccsen nem láttam még (jól) játszani. Volt néhány fontos gólja a szezonban, de a góljait főleg a kicsik ellen lövi, általában nem is egyesével, ha kezdőként játszik. Egy vérbeli befejezőcsatár, de nem a klasszis fajtából, mint van Nistelrooy, akinek, ha odaadták a bogyót a tizenhatoson belül, akkor tízből kilencszer berúgta/befejelte/bepattant róla a labda a kapuba.

Sebessége miatt nem tud a szélen játszani, passzolási készségének hiánya miatt visszavont csatárként sem. Próbálkozott mindkettővel a szezonban, de nem sok köszönet volt benne. A lelkesedése ellenben dicsérhető, hajtott, küzdött amikor pályára került, visszajárt védekezni, ha kellett, de Ronaldoval láthatóan nem értik meg egymást a pályán. Auba talán Bale-re hajaz leginkább a keretből, kisebb nagyobb módosításokkal. Fizikálisan kifejezetten hasonlítanak: baromi gyors, darabos, tud ugrani és nehéz elnyomni, még ha nincs is úgy kinyomva, mint a kontyos. Ellenben sokkal jobban érzi a kaput, kontratámadásoknál nagyon hatékony befejező. De a mostani Madridba egyáltalán nem illik. Passzolási képességei a jó öreg Pippo Inzaghiét idézik, emiatt lényegében bármilyen, sok passzra épülő támadásépítést képes megakasztani, a labdával való fordulási köre meg egy pótos IFÁ-ét idézi. Jó helyen lesz a habfehér Párizsban. 

Mbappét be kell valljam őszintén, hogy csak a BL-ben láttam eleget játszani, bajnokin talán csak egyszer. Emellett természetesen a youtube-ról is tájékozódtam, bár az ottani videók nagy része nem túl sokat mond a játékosokról. Első benyomásként annyi van meg róla, hogy egy gyors (de nem CR szinten), technikás srác, aki képes középről és szélről érkezve helyzetet kialakítani, elég jól érzi a kaput, képes aktívan és kreatívan részt venni a passzjátékban, és nem büdös neki a védekezés. És ki akarunk érte fizetni 130 millió ajrót. És francia, szóval talán van esélye kiszorítani Benzikét a kezdőből.

True love since 2010

Statlap

Nézzünk pár statisztikát, hogy mennyire vagyok vak mennyire támasztják alá a számok, a korábban leírtakat. Minden statiszika 90 percre vonatkozik. Először nézzük a bajnokságot. A játszott percekben Auba vezet, Morata az utolsó nagyjából fele annyi pályán töltött perccel (1350; Benzema 1900, Mbappe  1519). Morata és a Auba 90 percenként 1 gól körül hozott, Mbappe 0,89, Benz pedig 0,52. Mbappe és Morata statisztikája meglepően magas, a többieké várható volt körülbelül, hiszen az elbenzemázott helyzet névadója nem véletlen, a gaboni pedig a bundás második leggólerősebb csapatának elsőszámú góllövője. 

Auba tüzel a legtöbbet meccsenként, míg Mbappe a legkevesebbet, tehát hatékonyságban (ismét meglepetésként) a francia vezet, amit ha idővel még fokozni tud, akkor egy félelmetes támadó válhat belőle. Idén csapatunk támadásaiban a beadások, és a pontrúgások kulcsfontosságú elemek voltak. Ebben pont Mbappe a leggyengébb, a legerősebb pedig a frissen nősült spanyol; a másik két kolléga hatékonysága körülbelül megegyezik. 

És most jöjjenek a passzolási statisztikák, amit a legtöbb Benzema párti felhoz az algériai védelmében. Míg a többiek 7.8 és 8.7 közötti alkalommal passzolnak előre felé 90 perc alatt, ő 14szer (!), az összes passzok tekintetében szintén ő vezet. Itt Morata a második, de az második helye inkább, a csapatok játékstílusa közötti különbségnek tudható be. Passzolási hatékonyságban is Benz vezet (80%), míg Auba az utolsó (71%). Kulcspasszokban azonban már nem ő, hanem a másik francia a legjobb (0,47), a két madridi 0.25 körül hoz, míg a gaboni 0.06-tal az utolsó. Kialakított helyzetekben is a két francia zár az élen (1,8 körül), utánuk Mormota (1,14) és Aubameyang (0,8). 

A BL-ben nagyjából hasonlóak a statisztikák a bajnoksághoz, de Morata nagyon keveset játszott, azt is főleg a csoportkörben, ezért a góllövő hatékonysága megugrott, illetve Mbappe is elérte a 1 gól/90 perc átlagot. A passzok tekintetében a két madridi még jobban elszakadt a többiektől, de míg a francia 1.8 kulcspasszt osztott ki meccsenként, addig kollégája 0 darabot 187 perc alatt!

Összegzés

A statisztikákból kiderült több dolog is

1) Nem vagyok olyan vak, mint hittem (buksisimi magamnak).

2) Aubameyang Mourinho alatt kifejezetten jól jött volna nekünk, hiszen kontratámadásokban sokkal használhatóbb, mint Higany volt anno, de a mai Real Madriba, ahol főleg az okos, sokpasszos játékot (illetve a gyakran értelmetlenül és rosszul középrehányt labdák tömkelegét) próbálja megvalósítani a csapat első francia-algériaija, ott az ő játéka kilóg, mint Benzema a csapatvédekezésből.

3) Morata a számok alapján tényleg nem illik abba, amit csinálni akarunk. Amikor gólokat lőtt, azokat a helyzeteket általában nem magának csinálta meg, pláne nem másoknak. Ha pedig egy befejezőcsatárra van szükségünk, aki nem CR, akkor szintén, mert a hatékonysága nem elég jó ehhez. A szezon során többször hitte azt a madridista társadalom, hogy a 21-esben is a francia van a pályán, hiszen jópár helyzetet elbenzemázott, amit RvNtől talán karrierje során nem láttunk. 80 millióért mehet Isten hírével. Kíváncsian várom, hogy a fizikálisabb angol bajnokságban hogy állja meg a helyét. 

4) Benzemának kéne egy pszichológus/pszichiáter/csaj, aki el tudja hitetni vele, hogy az instagram lájkok száma nem számít bele a kanadai táblázaton elért helyezésébe.

5) Mbappé hasonlít talán legjobban ahhoz, amire a csapatnak szüksége van: egy gyors, technikás, intelligens, jó csapatjátékosra, akinek megfelelő munkamorálja van, és nem benzemáz el meccsenként 2 helyzetet. A legnagyobb gond vele, hogy nem tudjuk, hogy egy one hit wonderről van-e szó, vagy a jövő egyik legnagyobb csatáráról. Morata távozásával valóban kell egy másik csatár, és a számok alapján egy jó igazolás lenne, de kérdéses, hogy 130 millióért is az lenne-e. Én úgy gondolom, hogy igen.

A poszt itt véget ért. Arra kérünk titeket, hogy az alábbi formot töltsétek ki, hogy együtt válasszuk ki az új bloggereket!