Ismét egy izgalmas szerda utáni péntek és ismét sorsolás következik! Az ellenfelek szinte már unalomig ismertek, a „Három Királyok”-hoz ezúttal a Juventus csatlakozott negyedikként (érdekesség, hogy a „negyedikek” nem lebecsülendőek, az elmúlt években rendre meglepetést okoztak, és a döntőbe jutottak: Chelsea, Dortmund, Matrac). Sok újat nehéz mondani a riválisokról, így ezzel most nem is próbálkoznánk meg, helyette megpróbálunk utánajárni egy a Bajnokok Ligájával kapcsolatos „városi legendának”: régen tényleg minden jobb volt?

 

Real Madrid, Bayern München, Barcelona... Ennek a 3 csapatnak a neve alighanem minden olyan lista élén ott lett volna augusztusban, amely a BL esélyeseket próbálja rangsorolni. És ezúttal sem érte túl nagy meglepetés a rajongókat. Az elmúlt évek után – valljuk be: megalapozottan – kialakult az az érzés a szurkolókban, hogy már nem csak a nemzeti bajnokságok, de a BL is több osztályra szakadt, megjelentek itt is a „halhatatlanok”, a Top X mezőnye, akik számára az elődöntő előtti búcsú már-már a keserves kudarc kategóriájába sorolható. A „győztes mindent visz” elv egyre erősebben jelentkezik mind a gazdaságban, mind a marketingben, és igen: ennek folyományaként a modern futballban is. A győzteseknek még nagyobb lesz az értéke, még több bevételre tesznek szert, ezzel még tovább erősödhetnek és újabb sikereket érhetnek el. Egyfajta szabályozás nélkül – lásd: NHL, NBA, NFL fizetési sapkák és draft rendszer – úgy néz ki, hogy az egyenlőtlenség bizony nem csak a társadalom rétegei közt nőtt az elmúlt évtizedben de még a sportcsapatok közt is.


Nem szabad azonban elfeledkezni arról, hogy az embert hajlamosak becsapni érzékei, és a közelmúlt élénk emlékei elhomályosítják a múlt eseményeinek emlékét. Ezért mindig tanulságos, ha megérzéseinket megpróbáljuk alátámasztani számokkal. Nézzük meg hát, hogy mit mondhatunk a BL és a sorozat előzményének tekinthető Európa Kupa elődöntőseiről ha a sorozat teljes történelmét vesszük alapul. A kérdés: tényleg most a legnehezebb odaférni a legjobb négy közé, és tényleg most dominálja egy maroknyi csapat a legjobban az európai labdarúgást?

Egy ilyen felvetésre nehéz objektív választ adni. Annyit tehetünk, hogy kreálunk néhány nem tökéletes, de legalább információértékkel bíró mérőszámot. Mi kettőt választottunk:

1. A sorozatot 5 éves periódusokra bontva megnéztük, hogy hány klub osztozik a 20 lehetséges elődöntős helyen (amikor nem volt elődöntő, akkor a legelöl végző 4 csapatot néztük). Totális dominancia esetén az érték nyilván 4 lenne, míg ha minden évben új gárdák kvalifikálták volna magukat, akkor elérhető lenne a 20 is.


2. A fenti szám jó lehet az olyan időszakok kiszűrésére, amikor 3-4 csapat képzi az elitet, és elviszik a helyek nagyobbik hányadát. De előfordulhat az is, hogy 16 csapat osztozik a 20 helyen, viszont egy ötször is tiszteletét teszi a Final Fourban. Ekkor még mindig van egy domináns szereplő, de az előző mérőszám mégis szendén hallgat erről. Második adatként megnéztük hát, hogy az adott 5 évben legtöbbször szereplő alakulat hányszor fordult meg az elődöntőkben.

Természetesen egy tudományos igényű elemzés ennél sokkal kuszább mérőszámokat kreálna, nem beszélve arról, hogy az 5 éves intervallumok helyett mozgó ablakokkal dolgozna (elvileg elképzelhető, hogy két szomszédos időszak a mi adatainkban kettévág éppen egy domináns 5 éves periódust), de ez egyrészt talán túlmutatna a blog keretein, másrészt pedig nem lenne megírható reggel 7 és 9 közt hirtelen felindulásból munka előtt. :) Így maradnak a fenti szemléltető adatok. Lássuk hát az eredményeket!

Loading infographic


Az jól látszik, hogy érzékeink nem csaptak be minket nagyon: a 2011-2015 időszak a legkevésbé változatos a vizsgáltak közül (Real Madrid-Bayern München-Barcelona). Sőt, második helyre a 2006-2010-es periódus futott be, noha ekkor a mezőny kicsit más volt: a Manchester-Chelsea-Barcelona trió mellett a Liverpool, az Arsenal és az AC Milan is kétszer-kétszer szerepelt (ne hallgassuk el a Barcelona hatos szériáját 2008-2013-ig, amely a leghosszabb megszakítás nélküli sorozat megelőzve a Real két ötösét).

Az oszlopokra nézve az embernek óhatatlanul az az érzése, hogy egy tendencia kezd kirajzolódni, melyet megszakít a 2001-2005-ös kiugrás elsősorban a 2003/2004-es őrült szezon (Porto-Monaco-Deportivo) következményeként (abban az évben volt valami a levegőben, pár hónap múlva diadalmaskodtak Zeusz fiai...). Ennyi adat azonban még kevés ahhoz, hogy biztos alapokon nyugvó következtetéseket vonjunk le. Vajon a következő 5 év is hasonlóan egysíkú lesz? Tényleg elég volt a gazdasági lehetőségek elburjánzásakor a csúcsra mászni ahhoz, hogy évtizedekre konzerválódjanak az erőviszonyok? Évről-évre jobban fogjuk látni majd ezt. A magam részéről türelmetlenül várom a 2020-as oszlop magasságát...



Függelék


Végezetül álljon itt az elődöntősök teljes névsora évenkénti bontásban (a sorrend nem hordoz információt). A csapatok neveit a Wikipédiáról másoltuk át, nem volt már energia és idő a magyarításukra, ezért elnézést. Érdemes böngészni a névsort, vannak benne érdekességek! (Elnézést a vacak formátumért, az új blog admin nem akar sehogy sem keretet adni a táblázatnak...)

1956 Stade Reims Hibernian Real Madrid AC Milan
1957 Red Star Belgrade Fiorentina Real Madrid Manchester United
1958 Real Madrid Vasas Manchester United AC Milan
1959 Stade Reims Young Boys Real Madrid Atletico Madrid
1960 Real Madrid Barcelona Frankfurt Rangers
1961 Benfica Rapid Wien Barcelona Hamburg
1962 Benfica Tottenham Real Madrid Standard Liége
1963 AC Milan Dundee Feyenord Benfica
1964 Dortmund Internazionale Zürich Real Madrid
1965 Liverpool Internazionale Győr Benfica
1966 Real Madrid Internazionale Partizan Manchester United
1967 Celtic Internazionale Dukla Prague CSKA Red Flag
1968 Real Madrid Benfica Juventus Manchester United
1969 Spartak Trnava Ajax AC Milan Manchester United
1970 Celtic Leeds United Feyenord Legia Warsaw
1971 Atletico Madrid Ajax Red Star Belgrade Panathinaikos
1972 Benfica Ajax Internazionale Celtic
1973 Juventus Ajax Real Madrid Derby County
1974 Atletico Madrid Újpest Beyern Munich Celtic
1975 Saint-Étienne Leeds United Bayern Munich Barcelona
1976 Real Madrid Bayern Munich Saint-Étienne PSV Eindhoven
1977 Zürich Liverpool Dynamo Kyiv Mönchengladbach
1978 Club Brugge Liverpool Juventus Mönchengladbach
1979 Nottingham Forest Köln Austria Vienna Malmö
1980 Nottingham Forest Ajax Real Madrid Hamburg
1981 Liverpool Bayern Munich Real Madrid Internazionale
1982 Aston Villa Bayern Munich CSKA September Flag Anderlecht
1983 Real Sociedad Hamburg Juventus Widzew Lódz
1984 Liverpool Dinamo Bucaresti Dundee Roma
1985 Liverpool Bordeaux Juventus Panathinaikos
1986 Anderlecht Steaua Bucharest Gothenburg Barcelona
1987 Porto Dynamo Kyiv Bayern Munich Real Madrid
1988 Benfica Steaua Bucharest PSV Eindhoven Real Madrid
1989 Galatasaray Steaua Bucharest AC Milan Real Madrid
1990 Benfica AC Milan Bayern Munich Marseille
1991 Spartak Moscow Red Star Belgrade Bayern Munich Marseille
1992 Sampdoria Red Star Belgrade Barcelona Sparta Prague
1993 Marseille Rangers AC Milan IFG Göteborg
1994 Porto Monaco Barcelona AC Milan
1995 Ajax Nantes Panathinaikos Juventus
1996 Ajax Bayern Munich AC Milan PSG
1997 Dortmund Manchester United Ajax Juventus
1998 Dortmund Real Madrid Monaco Juventus
1999 Dynamo Kyiv Manchester United Bayern Munich Juventus
2000 Valencia Real Madrid Bayern Munich Barcelona
2001 Valencia Leeds United Real Madrid Bayern Munich
2002 Manchester United Barcelona Real Madrid Bayer Leverkusen
2003 Internazionale AC Milan Real Madrid Juventus
2004 Monaco Chelsea Porto Deportivo La Coruna
2005 Liverpool Chelsea AC Milan PSV Eindhoven
2006 Arsenal Villareal AC Milan Barcelona
2007 Chelsea Liverpool AC Milan Manchester United
2008 Chelsea Liverpool Barcelona Manchester United
2009 Chelsea Arsenal Barcelona Manchester United
2010 Internazionale Bayern Munich Barcelona Lyon
2011 Schalke 04 Real Madrid Barcelona Manchester United
2012 Chelsea Real Madrid Barcelona Bayern Munich
2013 Dortmund Real Madrid Barcelona Bayern Munich
2014 Chelsea Real Madrid Atletico Madrid Bayern Munich
2015 Juventus Real Madrid Barcelona Bayern Munich