Ronaldo lábaiba játékperc, neve mellé egy gól került. Védelmünk gólképessége hol örömöt, hol bosszúságot okozott. Modric a legjobbkor volt a legrosszabb – az első félidei játékára nincs magyarázat, de az Osasuna ellen ez így belefért, aztán a második félidei Modric már a Varázsló volt. Jár a pacsi az Osasunának, hogy nem kezdtek el menthetetlen helyzetükben hentest játszani.

 

Sorozatban 15 bajnokit nyert meg a Csapat, jelenleg pontelőnnyel vezetjük a tabellát és Zidane-t láthatóan nem érdekli a szép játék, mint cél, csupán megelégszik a győzelemmel. A szép játék hiánya mellett az említett 15 bajnokin 49 lőtt és 12 kapott gól szerepel a Madrid neve mellett – tehát ideje átállítani magunkat amolyan Capello-időszakra, ahol a hatékonyság szerepelt az első, második és a harmadik helyen is.

A kezdőben kaphatott szerepet a karrierjét újra felépíteni vágyó brazil jobbhátvéd, két kiöregedett, motiválatlan portugál, egy feleslegesen piros lapos játékosnak elkönyvelt horvát tehetség (a tegnapi 90 perccel együtt 198 felnőtt tétmérkőzésen 2 pirosat szedett össze), valamint a legegészségesebb madridi játékos evör. Nyilván oda kell figyelni a rotálásra, az nem úgy van, hogy csak kicseréljük a játékosokat a kezdő és a pad között, mert akár vereség is lehet a vége.

Nyilván arra is figyelni kell, hogy a válogatott szünet után mindig nehezebb egy top csapat első bajnokija, főleg, ha az ellenfél a szünetet együtt töltötte (mert nincs, vagy alig van válogatott játékosa) – ha nem pörög fel a Csapat, könnyen meglepő eredmény születhet. Tudjuk, milyen az. Szar érzés.

Persze, fontos az is, hogy ne nézze le a frissen feljutó ellenfelét a Világ Egyik Legjobb Csapata, mert szintén cifra eredményt érhet el, akár hazai pályán is a Világ Egyik Legjobb Csapata. Ismerjük ezt is.

Szerencsére ZZ most jó ütemben cserélte az embereket, az ellenfél ugyan a mérkőzés elején letámadással próbálkozott, de a gyors hazai gól parkolópályára tette a továbbiakban ezt az elképzelésüket. Onnan már a Realnak sem volt sürgős az újabb gól, játszottak, játszadoztak a srácok, időnként a védelmünk szórakoztatta önmagát és szívrohamot okoztak ezzel a számos szurkolónak, de a mérkőzés érezhetően meg volt Ronaldo gólja után.

Menjünk szépen végig a mérkőzésen. Kezdődött azzal, hogy már az 50. másodpercben hajlandó volt Ramos saját térfélen eladni a labdát. A harmadik perc elején pedig először csúszott el Modric, ekkor kaptunk először a szívünkhöz és indult el Iron tölteni valami egészségeset magának. Abban a pillanatban tényleg azt hittem, hogy "készvégecsere", mert ezt tuti szakadás vagy minimum húzódás. Azonban a kis horvát tudta folytatni a játékot, amit úgy ünnepelt meg a Csapat, hogy még ebben a percben eladta a labdát újra. Igen, ismét saját térfélen. Aztán kezdett rendeződni a helyzet, szépen kirajzolódott a 4-3-3, Kroos és Kovacic felváltva került a középpálya leghátsó posztjára, a támadóhármas tagjai közül Bale lépett vissza a labda irányába. A hatodik percben úgy döntött Danilo, hogy ma jól fog játszani, ezért adott egy kulcspasszt a leshatárról kilépő Bale-nek, aki a szezonbeli első gólpasszát kiosztva lendületből köszönthette Ronaldot. Egyszerű, de hatékony foci volt.

Danilo ezután a nyolcadik percben fejjel tisztázott egy veszélyes beadást, amit a következő minutumban Modric újabb elcsúszása követett – naná, hogy saját térfélen és igen, jól tudjátok, most is labdavesztés lett belőle, lövés, majd szöglet. Aztán felsejlett előttünk Mourinho Madridja, mert a szögletrúgás elvégzését követő 15. másodpercben Kroos lőtte mellé a már megszerzett labdából végigvezetett kontra végén lepattanó játékszert. Szép volt az egész, Magneto ezt ki is elemezte a mérkőzés után.

Az első tíz perc lezárása után azon morfondíroztam, hogy Zidane, a portugál EB-siker vagy mi a tökszár okozhatja, hogy önmagához képest óriásit fejlődött védekezésben és labdakihozatalnál Ronaldo labda nélküli mozgása. Tetszetős volt, amit bemutatott, gondoltam leírom, ne csak a negatív dolgokat említsem meg vele kapcsolatban.

A 15. percben nyugodtan passzolgattak a hazaiak, amikor Bale úgy gondolta, hogy ez nem kihívás és eladta a labdát. Igen, saját térfélen. A nem épp erre a játékhelyzetre vágyó Ramosra és Pepére így kettő a kettőben vezethették a vendégek a labdát, lendületből. De a szégyenérzettől megmotivált jó Gareth elengedett egy laza „beep-beep” dudaszót és helyrehozta a hibáját. Ez egyébként a második ilyen eset volt, pár perccel korábban Morata adta el könnyen a labdát, de becsületére legyen mondva, ő is utána ment és ha vissza ugyan nem is szerezte azt, de legalább még a felezőnél földre vitte emberét. Tetszik az ilyen hozzáállás.

A 19. percben Kovacic arcának átszabási kísérlete nyomán szabadrúgást lőhetett Bale. Meg nem erősített hírek szerint a 7. sorban landolt kísérlet után átszólt Ronaldonak, hogy: „Így lövöd te!”. Aztán a 22. percben Kroos felpasszát követően lerázta a védőjét és megcélozta a hosszú alsót, de a kapus nagyot védett.

A 26. perc elején Nacho passzát Ronaldo sarokkal, gyönyörű mozdulattal továbbította az indulósebességéről nem annyira híres Kovát, aki valahogy csak benyargalt az ötös csücskéig, okos, második hullámba visszatett labdáját azonban szögletre mentették a vendégek.

Nem sokkal később ismét túlbonyolították a srácok a focit: Pepe Ronaldot kereste egy felíveléssel, a valódi portugál bele is tette a lábát, de nem sikerült jól irányítani a labdát. A 33. percben egy Modric-Danilo-Modric összjátékot követően felvágták a Varázslót, aki ezután fektében látványosan tárta szét a két karját és pihentette meg a nyálcsomagocskáktól gazdag gyepszőnyegen azokat. Szerintem ekkor döntötte el, hogy neki ebből mára elég volt.

Majdnem igaz az a mondat, hogy az első félidőben semmilyen veszélyt nem jelentett Kiko kapujára az Osasuna, de aztán egy akkora kapufát fejeltek, hogy élmény volt nézni és öröm volt konstatálni: kimaradt. Zidane helyében ezt a játékszituációt egyébként kielemezném, mert a beadás úgy jött létre, hogy Danilora két ember jutott.

Két perccel később Nacho adott kulcspasszt Ronaldonak, akinek első visszapasszát blokkolták a védők, másodjára már okosan löbbölte a labdát Moratanak, aki a kapus tenyerébe fejelte azt, a kipattanót Danilo igazi brazilos megoldással, tudatosan az ellenfelet is megcélozva juttatta a kapuba. Kettőnulla. Mehetünk szünetre.

De még nem most! Mert Modric ugratta ki Moratát, aki a tizenhatosra beérve Bale-t célozta meg passzával, aki valamiért a brazil kört akarta megcsinálni a gólszerzés helyett, így aztán mentettek a vendégek. Akkor most már félidő.

De még most sem! Mert jött a Kapitány és emlékeztetett mindenkit, hogy ő bizony tök jó fej srác. Másodszor játszották el Kroos-szal ezt a figurát, most is megtalálta a német Ramos fejét, de most a fejes is jól sikerült. Háromulla és half time.

A szünetben – meg nem erősített hírek szerint – mellbe fejelte Zidane Modricot, mert a második félidőben már ezt a Lukitát láttuk:

 

Az 50. percben Bale forintos labdáját Danilo futotta és adta be a második hullámban érkező Kovacicnak, de a gól most még nem érkezett, csak a kipattanó, amit MMA-harci jelenetet megidézően szerzett meg Nauzet Moratatól.

Öt perccel később Modric, Danilo és Bale szép összjátéka után utóbbi adta be a labdát, ami elsőre hosszúnak tűnt, de Morata bravúros mozdulattal tartotta bent. Ez is hozzájárult Pepe szezonbeli első góljához, Kroos második gólpasszához a meccsen. Csak halkan, egymás közt jegyezzük fel, hogy ez azért kapusgól volt. Két perc múlva Kovacic, CR és Morata is gólt szerezhetett volna, de ebből csak annyi jött össze, hogy: volna. Ekkor volt a kaput eltaláló lövések száma 7:1.  Majd Ronaldo akart gólt lövetni Moratavál – nem jött össze a passz, Kova labdáját pedig Bale püfölte a kapusba. Elmondhatjuk, hogy hatékonyan támadtunk, mindenki kivette a részét a támadásból, azok nem csak és kizárólag CR-re voltak kihegyezve és ez így volt Modric góljáig, ami meseszép volt, de tény, hogy Morata előtte lesen kapta a labdát.

Modric lecserélését követően aztán átment az egész találkozó amolyan labdás edzésbe, ahol mindkét csapat a támadásokat gyakorolhatta, esetleg az egyéni skilleket lehetett fejleszteni. Először Pepe nem figyelt az emberére, a gólról Kiko nem tehetett. Benzema váltotta CR-t és kialakult egy nagyon fura felállás. 

A 69. percben Bale és Benzema összjátéka után Asensio kapta a labdát, de lövését védte a kapus. Három perccel később Ramos hozott össze egy tizit, amit Kiko védett és Fernandez Borbalan talán már bánta, hogy nem adott előnyszabályt Ramos szabálytalankodásakor, hiszen Dier akkor a hálóba juttatta a labdát. A 76. percben Nacho is feliratkozhatott volna a védőtársai mellé a gólszerzőket tekintve, de inkább okosan a második hullámban érkező Benzema elé (igazából mögé) tette a labdát, aki a keresztlécet találta el. A kimaradt helyzet után jött is a büntetés, egy „lehulló falevél” formájában – nekem tetszett a gól. 5-1-nél belefér egy ilyen. Egy perccel később Tanonak lett elege az egészből és kierőszakolta a maga második sárgáját. A maradék bő 14 percben a Real előtt több gólszerzési lehetőség is volt, valahogy mégsem jött össze a hatodik találat. Benzema elfejelmellelte a labdát a kapufára, Lucas visszatett labdáját Kroos tekerte el a kapu mellett, Kroos csodálatos labdáját Lucas nem fejelte meg rendesen, Benzema egy kiugratás után ellőtte keresztbe.

Összességében korrekt meccset hozott le a gárda, amely szemre nem játszott szépen (bár ugye ez szubjektív), de a hatékonyság kezd rendben lenni. Védekezésben mindenki odateszi magát, még akkor is, ha időnként vannak hibák. A három nagy védelmi hiba már egy megnyert meccs végén történt, ezeket a helyükön kell kezelni, nem szabad túl nagy feneket keríteni nekik.

Kroos egész meccsen, Modric a második félidőben lecseréléséig játszott kiválóan, Kovacic remekül használta ki a neki szánt időt, Danilo a közhangulat ellenére (amely már a kezdő sípszó előtt eldönti, hogy szar lesz) bőven vállalható játékkal hálálta meg a bizalmat, Nacho pedig hozta a szokásos megbízható védőmunkáját és ha kicsit szerencsésebb, akkor Krooshoz hasonlóan az ő neve mellett is két assziszt szerepelhetne. Vagy egy gól. Az látszik, hogy igyekszik a csapat az ellenfelet az egyik oldalra átcsalni (nagyon szakembereknek: túltölteni) és egy Kroos-keresztlabda után átforgatni vagy a felfutó szélsővédőnek, vagy Bale-nek. Ugye CR ilyenkor már a centerpozíció felé fut. Benzema és Ronaldo kellemes élményekkel és szintén jó játékkal tértek vissza. Látványos volt a második hullámban érkezőknek visszatett labdák megjátszása - mintha kezdenénk használni a Csapatot is. 

Igaz, vezetjük a tabellát, de esdekelve könyörgöm minden Marvel-szuperhőshöz, hogy bírjanak rá Titeket, hogy ennek ne tulajdonítsatok nagy jelentőséget. Messze még a vége. Tegnap a Barca tiszta helyzeteket tekintve 6-7 gólt is szerezhetett volna, de nekik ez egy ilyen nap volt, nem jött össze a dolog. Lesz nálunk is ilyen. Majd akkor pezsgőzzünk, ha a 37. forduló után 4 ponttal vezetünk.

De, hogy ne ilyen messze tekintsünk: szerdán érkezik a Sporting, indul a BL.

Összefoglaló itt.