Jó meccset vártok? Látványos megoldásokat? Isco-magic, CR-mesterhármas, Bale-vágta? Kettő biztosan nem lesz, mivel Ronaldo és Bale kimaradt a ma esti buliból, viszont lendületes, lüktető és élvezetes meccsre sem számíthatunk. Ennek oka az áprilisi menetrendünk, Zidane filozófiája (a kopasz edzőknek van) és a Leganes épp az az ellenfél, aki ellen nem fognak megszakadni a srácok. A magam részéről ugyanazt várom, mint vasárnap. Mármint nem ugyanazt várnám, de azt fogom kapni. Hiába menekül a kiesés elől vendéglátónk, ma este ellenünk pont nélkül fognak zárni. Ezt nem azért mondom, mert annyira jó a csapatunk, hanem mert a Real Madrid komótosan, de szisztematikusan bedarálja az ellenfeleit a Valencia elleni vereség óta. 

Ellenfelünk hazai pályán nem kap túl sok gólt, 14 találkozón csak 17 bekapott szerepel a nevük mellett, viszont így is csak 3 hazait tudtak behúzni, 5 döntetlent 6 vereség fűszerez meg. Viszont figyelmeztető jel kell, hogy legyen: abból a három győzelemből kettőt az utolsó 5 hazai bajnokin húztak be. Érthető, a kiesés elkerülése elég komoly motiváció. Ha van Zidane-ban egy apró kis jóindulat Danilo felé, akkor bent hagyja a csapatban. Nem is kell, hogy végigjátssza a meccset, de ha 70 percet kapna, az ő önbizalma és teljesítménye is ugrásszerűen javulna - aztán beállna Carvajal, hogy mi is jobban érezzük magunkat. Dani ekkor már kettő-három gólos előnnyel bíró csapatba szállna be, így nem kell majd sárgát érően szabálytalankodnia (bár... a spanyol varjúk...). Talán még arra is sor kerülne ebben az esetben, hogy megengedjük magunknak azt a vad gondolatot: ez az ember focizni is tud - mármint Danilo. A keret többi részére rátérve: Navas, Marcelo, Ramos, Casemiro visszakerül, Isco megragad (Kroos helyett, de nem a helyén) és kérdés, hogy Lucas, Asensio, Morata vagy James kapja meg a lehetőséget Ronaldo és Bale hiányában.

Bárki is kap lehetőséget, élni fog vele. A kérdés az, hogy mit akar a csapat. Nyerni, az persze egyértelmű, de ezt egy erős első 15-20 perccel, vagy egy „majdcsak lövünk egy-két gólt” hozzáállással. Nagyon régen hagyta el a pályát lőtt gól nélkül a Real, így a hazaiak is csak abban bízhatnak, hogy az utóbbi verziót választja a Madrid és talán egy döntetlent elérhetnek. Véleményem szerint nem fognak, részemről pedig inkább legyen egy energikus első 15-20 perc, és aztán vegyenek vissza. Ezt el is fogadná érzékeny kis szittyamadridista lelkem. A két lehetőséget a Barcelona-Sevilla meccs eredménye is befolyásolja majd.

Ha a hazaiak nyernek, a Real nem akarja sokáig húzni majd a dolgot. Viszont egy Sevilla-siker tudat alatt akár meg is nyugtathatja a csapatot, hiszen nem csökkent a különbség, van egy elmaradt meccsünk – azaz: a komfortérzet nagyobb lesz. Furcsa lehet a játékosoknak a mai meccs, bármilyen idétlennek is tűnik ez, hiszen tudják, hogy rövid időn belül megmérkőznek a világ legjobbjaival a bajnokságban és a BL-ben is, viszont a bajnoki cím miatt nem tartalékolhatnak (egy egészséges mértéken túl) sem a kilométerekkel, sem a koncentrációval.

A fenti adatok alapján is ki lehet jelenteni, hogy a Leganes nem szereti dajkálni a labdát - már ha a Realhoz mérjük őket. A szezonban eddig ötezerrel több sikeres passzt abszolváltak Kroos-ék, ráadásul a passzmutatók között is hatalmas a különbség a két csapatnál, így ma is arra lehet számítani, hogy a mieink a pálya középső részén fogják simogatni a játékszert, de újra megjegyzem: legalább a meccs elejét tolják meg a srácok. 

Realizálniuk kell magukban, hogy az ellenfél nem akar kiesni, hiába a megnyugtatónak tűnő előny a legjobb kieső Gijonnal szemben, hiszen sok van még hátra. A Leganes lelkesedésben és küzdőszellemben tudja felülmúlni a Habfehéreket (bár a pályán ez nem számít, de jelzésértékű: a hazai keret összértéke 43M Euro, legértékesebb játékosuk Alberto Bueno - 3M Euro -, aki kölcsönben van itt a Portótól), ilyenkor pedig kérdés mindig: mennyire lesznek egészségesen agresszívek, vagy csak simán aprítani mennek ki? Így aztán – a hazaiak felé meglévő tisztelet mellett is – nem a három pont sorsa kérdéses, hanem az: lesz-e és ha igen, mennyi sérültünk?

Ahogy a bajnoki meccsek adataiból is látszik, vendéglátóinkra alapvetően nem a hentelés jellemző, mégis benne érzem a levegőben, hogy ma oda kell figyelni a lábakra a Fehéreknél.  

A győzelmet Fernando Morientesnek ajánlom a srácok nevében, aki ma lett 41 éves! Neked melyik a legkedvesebb emléked vele kapcsolatban? Nekem a Valencia elleni BL-döntős gólja. HD-minőségben tudom visszajátszani a mai napig Salgado gólpasszával együtt a fejemben. 

Most már csak az a kérdés, hogy ez egy újabb szürke meccs lesz, vagy egy újabb bajnoki döntő? Kommenteljetek, osszátok meg a posztot és szurkoljunk! 

TV: Sport1, 21:30