A francia edzőnk megállapítása elég is lenne a lehető legszűkebb értékeléshez, ahogy kezdtük a meccset, nem is biztos, hogy többet érdemelne a Real Madrid. No de, a mi szent küldetésünk csapatunk játékának részletesebb elemzése, így ki tudja hányadjára, de újra belemerülünk kedvenc csapatunk BBC-vel fémjelzett csapatrészének mocsarába. Vannak azért pozitívomok is a mérkőzésen, azokat is érdemes lesz elővenni! Összefoglalunk!

Lassan tényleg nem tudok más elképzelni, mint, hogy Zinedine Zidane nem a maga ura a kezdő tizenegy meghatározása tekintetében. Számtalanszor lamentáltunk már ezen, hogy a marketing szempontból fontos figuráknak játszani kell, a mezeladást támogatni kötelező, és az a jó edző a Real Madridnál, aki így is tudja hozni az eredményeket. Egész egyszerűen olyan rég óta zajlik a BBC vesszőfutása, és már jó pár találkozó volt, hogy nélkülük egy dinamikus, sok passzos támadásra, és csapatvédekezésre képes formáció lépett pályára; hogy lehetetlennek tartom, hogy Zidane ezt ne lássa kristálytisztán.

Sajnos ez a feltételezés nem lehet Zidane felmentése, mert az már egyedül az ő sara, hogy hagyja a BBC-t ebben a formációban és nem találja ki ezekhez a nevekhez, s a jelenlegi képességeikhez a legjobb felállást és taktikai hadrendet. Egészen elképesztő, hogy hónapok óta ugyanazt látjuk a BBC-től mind támadásban, mind védekezésben. Tényleg csak címszavakban, mert szerintem már ti is unjátok: elől egymás nyakán vannak, nincsenek kiosztva a szerepkörök, nem védekeznek, támadásban a középpálya és a támadó sor közti űrt képtelenek bejátszani.

Íme egy példa, amit többen is követeltek: egy jobboldali beadás után Cé és Benzema egymásra esik, hab a tortán, hogy mindketten lesre futottak egyszerre. Második hullámunk sehol, nézzétek az űrt!

 

Sajnos a BBC általában legmegbízhatóbb tagja, Bale egy nagyon gyenge napot fogott ki, így igazából senki nem maradt a hármas formációból, aki felfelé lógott volna ki. Nézzük meg ezt a kontrát a 22. percből, 0-0-s állásnál! A labdaszerzés és a dinamikus megindulás végre megvan, viszont, Bale, ahelyett, hogy visszatenné az érkező Modricnak, vagy nyomna egy hosszabb keresztlabdát, elügyetlenkedi a szituációt.

 

Persze előfordul ilyen, de ezen a meccsen sajnos nem ez volt Bale egyetlen balfaszkodása hibája.

Úgy nézett ki, mintha vártuk volna a Napoli gólt, addig nem sok mindent voltunk hajlandók csinálni. A bekapott gól körüli szituáció a mérkőzés állatorvosi lova, hibák tömkelege fedezhető fel rajta.

 

Először Navas Callejónnal van elfoglalva, nem tudja időben kitenni oldalra a labdát ezért felrúgja Cé fejére. Ez egyébként rendszeres motívum volt a meccsen. Ezek után többször is az ellenfél legutolsó emberéhez kerül a labda, és ő lesz az, aki megindul, és az első kulcspasszt leteszi. Érdemes megnézni, hogy a baloldali védőjük feljebb húzódik, és senkinek eszébe sem jut a mieink közül, hogy felvegye. Ha ő kapta volna a labdát, Carvajanak kellett volna kiváltani rá, azon az áron, hogy a saját emberét otthagyja. De a játék ennél sokkal egyszerűbben alakult, középen az üresen hagyott passzsávokból remekül megéltek. Visszatérő jelenet, hogy Kroos a félpálya közelében még kísérgeti ímmel-ámmal az 5-ös Allant, de aztán csak kocog utána, akár ő is simán kaphatta volna a labdát nagy térrel maga előtt. A gól előkészítése hazai részről csak dicsérhető, a pár érintésből megvalósuló kiugratást nekünk is meg kellene tanulni! A szituációból remekül látszik, hogy a csapatvédekezésünk, az együtt gondolkodásunk nem létezik.

Furcsa, de pozitívumként tekinthetünk arra, hogy a gárda fel volt készítve a bekapott gólra, láthatólag nem rogytunk meg, nem estünk kétségbe, sőt kissé támadóbb felfogásra váltottunk. A 29. percben kap is Cé egy remek kiugratást, és ezt a lövésig meg is oldja úgy, ahogy azt már sokszor láttuk tőle. Pech, hogy a lövését nem tudta eléggé visszafordítani, így csak kapufa lett belőle.

 

Ha tovább követjük a helyzetet, egyrészről azt látjuk, hogy nincs második hullámunk, aki be tudna segíteni, miután Bale betör az alapvonalon. Felhívnám a figyelmet Benzema 11-es pont körüli tökölésére, elhiszem, hogy esetlen egy helyben imádkozva lehet labdát kapni néha, de az álmoskönyvek szerint hatékonyabb ilyenkor a labdát váró játékosnak egy határozott mozgással irányt mutatni a passzolni készülő társnak, itt a keresztbe passz kínálta magát, amit el is indított Bale, persze égen-földön senki nem volt a közelben. Ennél – hamár Benzema nem segített -, az is jobb lett volna, ha Csikar szögből megpróbálja ballal Reina feje fölé belőni. Így érti meg egymást a híres BBC! Katasztrófa.

A következő eset is jól példázza, hogy mennyire nincs begyakorolt kontra figura a fejekben. A balszélen Marcelo és Benzema próbál egy elindulást kesresztbe mozgással véghez vinni. A labdabirtokló előtt nem szaladgálunk, hahó! Nézzétek meg mi lesz belőle, mintha most találkoznának először!

 

Újra és újra példát szolgáltat ez a BBC-s 4-3-3, arra, hogy ez mennyire nem működik. És nem csak a szubjektív percepció tudatja velünk, hogy ez lófütyi, de a tény is, hogy a meccsen Ronaldo és Bale között nem történt passz. Se oda, se vissza (!!!) A BBC összesen 6 passzt váltott egymással. Ronaldo a csapatból mindössze 4 embernek passzolt egész meccsen, plusz egyet Benzemának – ő az 5. a gyenge sorban. Viszont Cének sikerült Marcelót csesztetnie a második félidőre kijövet, hogy szar a védekezés (rögzítette egy TV társaság). Az nem zavarja, hogy ő maga semmivel sem segíti azt a védekezést. Ragozzam? Ne vegyétek felesleges rinyálásnak egy megnyert találkozó után, hogy a hibákra helyezem a hangsúlyt, mert értékelnünk kell azt, hogy legalább a pontrúgásokra rá tudott koncentrálni a Kroos-Ramos duó, és nagy erők megmozgatása nélkül sikerült a meccset megfordítani. (Az UEFA egyébként elvette utólag Ramostól a 2. gólt, hivatalosan Mertens öngólja.) Azt gondolom, hogy  - első sorban magamnak címezve – a párharc mindkét összecsapása beharangozó és várakozás szintjén kissé túl lett parázva. Megvannak az erényei a Napolinak, de ők mégiscsak egy erős középcsapat, néhány tehetséges és lelkes játékossal. Valaki azt írta, hogy egy jó Európa Ligás csapat lennének a győzelemre is esélyesen, és azt hiszem, igaza van.

Összességében azt látom meccsről, hogy egy rosszul felrakott kezdővel, kevés játék elképzeléssel vágtunk neki a mérkőzésnek, és továbbra is arról győz meg a gárda rendszeresen, hogy folytatódik a zsoldos mentalitás, csak és kizárólag az elérni kívánt eredményhez szükséges minimumot hajlandó a legtöbb játékos beletenni. Új fogalmat kell ezzel a kezdővel, és ezzel a játékképpel megfogalmazni, ez pedig a lusta Real Madrid. Ezek összessége adja ezt a nehezen élvezhető, és az idő nagy részében komoly kritikákkal illethető mérkőzés-képet.

A cserék egyébként lelkesek voltak, és a Morata gól, a kipattanó labdára való érkezés megmutatta, hogy kellene ezt lélekkel csinálni.

Személyesen azt gondolom, hogy továbbra is tartani fog a minimál focink, egy-egy kiváló meccsel, amikor nagyon kell. A jó hír, hogy a potenciál ott van egy hatékony kezdő 11-re és egy helyes meccs-mentalitásra is, láttunk ilyenre példát legutóbb a Eibar ellen is, közös reményünk, hogy ezt képes lesz mindig elővenni a gárda, amikor a tegnapihoz hasonló visszafogott teljesítmény már nem lenne elég. Rossz hír, hogy időnként nem tudja a Real, hogy milyen meccs következik, kell-e hajtani, vagy nem, és a sorozatos hátrányba kerülésekből nem tanulunk, újra-és újra elkövetjük ugyanazokat a hibákat. Ez megint csak Zidane sara. A folyamatos bullshit, hogy mindenki fasza, mindenki dolgozik, mindenki kap perceket sajnos egyrészről pontvesztéseket okoz, másrészről el fog üldözni esetlegesen olyan játékosokat, akik a Madrid jövőjét jelentenék, és már most a jelenlegieknél sokkal többet kellene játszaniuk.

Sajnos azt is a negatívumok közé kell soroljam, hogy Zidane sajtótájékoztatójának vezérfonala az tud lenni, hogy „Mit magyaráztok? Győztünk!”

Aki úgy érzi, hogy megnézné az összefoglalót, az itt megteheti: