Régi tartozásunk van a Liverpool FC irányába. Ez a Mersey-parti brigád azon kevesek egyike, akik egyelőre pozitív örökmérleget mutathatnak fel a Real Madrid ellen. Sokan emlékszünk még gondolom a 4-0, 1-0 arányú alázásra is, amit a legutóbbi aranygenerációjuk alkotott ellenünk, ahogy a történelemkönyvek azt is jegyzik, hogy az akkortájt is lehengerlő Realt ők verték a BL elődjének döntőjében 1981-ben, akkor viszont, tetszik vagy sem, ők voltak a korszak Barcája.

Persze, kicsit olyan ez a párosítás, mint a magyar és a brazil válogatott örökmérlege, egyszerűen annyira rég és ritkán találkozott egymással a két csapat, hogy nem volt mikor megfordulnia az örökmérlegnek, hogy a valós erőviszonyokat tükrözze. Reményeink szerint erre lesz jó a mai meccs, meg a visszavágója.

Nagy presztízscsata lesz, mivel ellenfelünk is patinás klub, örök angol referencia, idézem is egyik ikonikus edzőjüktől a kedvencemet, amelyet nem is ő mondott, de mindenki neki tulajdonít. Így hangzik:

Ugye a Realra is illik?

Ellenfelünk egy klasszissal gyengébb teljesítményt nyújt a tavaly erőn felül elért BL-szerepléshez képest. Legutóbb pl. a ligautolsó QPR otthonában nyertek utolsó perces drámai gólokkal, ráadásul aki öngólokkal tud csak nyerni, játékban is szenvedve az egyik feljutó ellen, az nem biztos, hogy bírni fogja a BL tempóját is. Írd és mondd, a QPR 4 gólt rúgott, és 3-2-re kikapott. Nem egészen a Liverpool érdeme a hétvégi győzelem, és most úriember voltam. Csúsztatott fejes  elleni védekezés nagyon nem megy, nézzük meg a videót:

A BL-terhelés fogalmáról sokan sokat elmondtak, de most igazolódik, hogy a tavalyi kifutott eredményük egyszeri siker volt, és nem fogják hosszútávon fenntartani a jelen kerettel. Igaz, a Suárez-pénzből a jövőbe fektettek be, csupa fiatal, fejlődőképes és tehetséges játékost igazoltak, a jövő bajnokcsapatát építik, nem azonnali sikereket akarnak, nem véletlen, hogy nem volt Falcao és James Rodríguez kaliberű pénzmozgás 1-1 játékosra, ők más utat járnak. Ezért jár a tisztelet.

A jelenük viszont nem olyan fényes, mint a jövő ígérete. Már most is nehezen bírják a kettős terhelés (plusz a két hazai kupa Angliában), 8 meccsen 13 pontot szereztek, már 3 vereséget is számlálnak, ráadásul csak a meccseik felét nyerték meg. 12 gólt kaptak 8 mérkőzésen, tehát ez az a csapatrész, amelyben, dacára annak, hogy mi sem vagyunk világverők, simán jobbak vagyunk, de erről később. Elöl Sturridge sérülése okán nincs meg a méregfoguk, egy Balotellire azért nem lehet alapozni. Ugye mindenkinek megvan Mourinho kazanyi kalandja az olasz IQ-harcossal? :D No meg most még az a szürreális helyzet is előfordulhatna, hogy Ramos okkal érezhetné magát a pályán levő 22 játékosból a 21. legokosabbnak, ha nem lenne sérült szegény, így szerintem a visszavágóra marad a balotellis csörtéje.

No de mutassuk be a keretet, bár sokan tisztában vagyunk velük innen. A kapusuk a belga válogatott klasszisa. Ha nem lenne Courtois, akkor a belgák vitán felüli stabil 1-ese Simon Mignolet  lenne, a középső védelmet már a nyáron is próbálták erősíteni, egy Skrtel, Sakho, Lovren trióból gondolom előbbi és utóbbi fog játszani, így lehet keresnivalónk, főleg a szlovákra alapozva, bár a horvátot sérülésgyanú miatt nem játszatták. A széleken honi ismerősöket találunk, fiatal, tehetséges, de még tapasztalatlan spanyol arcokat: Manquillónak CR majdnem kitörte a nyakát a tavaly, amikor még matracos volt, Alberto Morenóért meg többedmagammal a fél Sevilla sírt a nyáron, amikor elment pénzt keresni a ködös Albionba (Sevilla másik fele, a Betis-tábor meg örömében felkiáltott, hogy gyengül a rivális), tovább opciók itt José Enrique (nahát, még egy spanyol, ő Levante-nevelés!), valamint Glen Johnson, aki szintén angol válogatott. Ha úgy állnak fel mint a QPR ellen, kinézhet egy hétvégi gála is.

Hallod, Karim, mi Glen Johnsonnal, Pepe meg Balotellivel néz majd szembe :D

Középpályán minden idők egyik legnagyobb olyan zsenije játszik, aki még nem nyert bajnoki címet, és valószínűleg nem is fog: Steven Gerrardot, mostanában ismerte be, bizony Carlo papa is le akarta igazolni a Milanba Pirlo mellé annak idején, de akkora szimbóluma a vörösöknek, hogy kútba esett az üzlet, ezzel meghiúsult a Pool saját Beckhamjének külföldi karrierje és trófeahalmozása. Az angol válogatott Jordan Henderson a támadójátékuk egyik motorja, szélen a furfangos cselező és gyors Sterling, a másikon pedig Adam Lallana, aki már a Southamptonból is kiérdemelte a válogatott behívót. Pihentetés céljából Philippe Coutinho nem kezdett 2 meccsen, aki egy jövőbeli klasszisjelölt, és a Pool összes labdakihozatala rajta megy keresztül – kulcsfontosságú lesz a levédekezése. További bevethető arcok a fiatal német-török Emre Can, a Rodgersszel együtt érkezett walesi Joe Allen vagy a brazil Lucas Leiva, de a szélen elméletileg ott szaladgálhat az a Suso is, akit tavaly az Almeríában csodáltam kölcsönjátékának hála, és talán közönségünk is ismeri (most még kispados sem lesz szerintem). Szerintem egész pofás középpályájuk van, nem sokkal marad el a miénktől.

Csatársorban azért már soványabb a merítés, Sturridge sérülésével jelentősen megcsappantak a lehetőségeik, Suárezt ugye a nyár egyik slágerüzlete során eladták a gránátos törpevárnak, Balotelli meg Balotelli, ő külön fogalom, és már szóltam is róla.

Valódi adatok: 20 PL-mérkőzés, 39 lövés, 1 gól, 0 gólpassz – és ő lesz a középcsatár. Hopp, még egy adat: 11-esek nélkül: 7 gól/szezon 2011/12 óta

A gyerekkora óta Pool-szurkoló Rickie Lambert opció még, de valószínű a BL-tapasztalat (!) szól majd az olasz fenegyerek mellett. Ebben a csapatrészben, ha tágabban értelmezzük a csatárjátékot, és a gólszerzőket meg a legdirektebb gólveszélyt nézzük, sokkal jobbak vagyunk!

Végezetül, Brendan Rodgers edző nagyon szimpatikus fazon, ha megtanulna hatékonyan védekezni, még azt is mondhatnám, hogy a legnagyobb perspektívával rendelkező brit edző (figyelem! Ő sem angol, hanem észak-ír). Szépen támadó csapatai vannak, de lyukas védekezés jellemzi: tavaly a 2. helyezett gárdája 50 gólt kapott. Csak megjegyzem, nálunk a bajnokságban az Espanyol-Málaga-Celta Vigo típusú középmezőny kapott kb. ugyanennyit 38 meccsen... Vagy hogy ne menjünk Liverpooltól túl messzire: Stoke, Crystal Palace, West Ham is tud ilyen mutatókat, és őket azért nem emlegetik továbbjutó-jelöltként a BL-csoportból. Most nincs már a gólgépük sem, a védelmük meg tavalyhoz hasonlóan „alkot”.

Közülünk Arbeloának lesz igazán különleges élmény a Kop, mivel először ott nyert BL-t, és jóformán csak ebben a két klubban játszott. Játékosaink közül az csak az "angol" különítmény hallotta még a You'll Never Walk Alone-t élőben (CR, Bale, Modric és Arbeloa). Ha már kapcsolatok velük: scoutjaink figyelik Sterlinget, aki már nem is tehetség, mivel befutott (most monjdam, hogy klasszis? Mondom!), de még nem nőtte ki magát univerzális sztárrá (értsd: olcsóbb talán, mint a comingoutoló 50 milliós Reus). McManaman óta tudjuk, hogy Liverpoolból jó játékosokat lehet igazolni, Alonsót nem is kell már mondani, Arbeloa meg akkortájt egész korrekt kis spíler volt, amikor hazajött, nem lenne illendő most belekötni egyetlen 17-esünkbe.

Szerethető figurák, Szimpatikus arcok, nem?

Mindent összevetve úgy gondolom, hogy foghatóak lesznek a vörösök, még otthon is, nem mondom, hogy félgőzzel meglesz, de vért hugyozni azért nem itt kell... Ez a Liverpool egyszerűen nincs szokva a kedd-szerdai játéknaphoz (legutóbb 2009-2010-ben jártak a BL-ben, akkor a csoportkörből kiestek, az EL-ben az elődöntőig mentek). Idén sem biztos, hogy sokkal jobbak lesznek ennél, bizonyítja ezt a Baselben lehúzott gyufa, és a dicstelen hazai győzelem az X-et érdemlő Ludogorec ellen. Remélem, nem kiabálom el, de ennek a Poolnak nagyobb a füstje, mint a lángja.

Két énem megint viaskodik bennem:

a) Mutassuk már meg, hogy ki a címvédő! Carlo tart amúgy a dinamikus játékuktól, szóval ez a valószínűbb változat. :)

b) Nem mondom, hogy tartalékolni kell, a Poolt kell annyira tisztelni, hogy ne kezeljük le a meccset, de azért gondoljunk a clásicóra is, mert maholnap a nyakunkon van...

Nálunk Ramos sérülése tűnik komolynak, Bale lovaglóizma egész biztosan nincs rendben, így kihagyja ezt és a clásicót is, úgy gondolom, eljöhet(ne) Isco ideje. Coentrao sincsen, Jesét meg rég tudjuk. Raúl veszélyben érezheti BL-rekordját (142 meccs/71 gól), többek között a mi Roncinktól is (105/69), aki ha ma jól termel... Azt már nem is merem leírni, hogy az Anfielden Ronaldónk még nem lőtt gólt... Mire számítunk ma? (igen, arra)

Én egyébként így állnék fel:

Navas – Marcelo, Varane, Pepe, Nacho – Kroos, Modric, Isco – Ronaldo, Hernández, James

Carlo meg így fog:

Casillas – Marcelo, Varane, Pepe, Arbeloa – Kroos, Modric, Isco – Ronaldo, Benzema, James.

Elég közel áll a szerintem optimálishoz, nagyon nem kell tartani a túltaktikázott kezdőtől. Elvégre ez nem clásico. A Pool kezdőjét elég nehéz nekem kisakkozni, de tegyünk egy próbát:

Mignolet – Manquillo, Lovren, Skrtel, Moreno – Gerrard, Coutinho – Henderson, Lallana, Sterling – Balotelli

Csapatunk számára pedig legyen ez az útravaló: